School Minkmaatstraat

Voormalige school gelegen aan de Minkmaatstraat 15a. De school is in opdracht van de gemeente Enschede gebouwd in 1895. Het gebouw is nu een gemeentelijk monument.

Multidisciplinaire bezetting
Het mooie oude schoolgebouw wordt al ruim bijna 30 jaar verhuurd als ateliervoorziening voor beeldende kunstenaars. In het gebouw werken beeldend kunstenaars en vormgevers, in allerlei disciplines, die variëren van schilderen, beeldhouwen, leather design (sacred skins), fotografie en film tot het maken van (licht)installaties, muziekinstrumenten, meubels en architectonisch/bouwkundig ontwerpen.
Er zijn 7 zeer ruime oude schoollokalen beschikbaar als werkruimten. In de grote centrale – geheel gerenoveerde- gang worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Alle werkruimten zijn voorzien van centrale verwarming, stromend water en grote ramen die uitkijken op de romantische oude tuin die het gebouw omgeeft.

Organisatie en doelstelling
De Gemeente Enschede is eigenaar van het gebouw en draagt zorg voor het buitenonderhoud. Beheer, organisatie, binnen onderhoud en tuinonderhoud e.d. worden op ideële basis gedaan door bestuur en huurders van de Minkmaatateliers (onderdeel van Stichting Ateliers de Werkhaven). De voornaamste doelstelling van die stichting is het beschikbaar stellen en beheren van betaalbare werkruimtes die geschikt zijn voor professioneel werkende beeldend kunstenaars.
Vast staat in ieder geval dat de kunstenaars en ontwerpers die in de gebouwen werken een bijdrage leveren aan de realisatie van een gevarieerde culturele klimaat in Enschede.

—————————————————————

Tijdens de Open Monumentendagen is in de grote centrale gang een expositie met een variatie van werk en ontwerpen ingericht. Diverse werkruimtes/ateliers zijn opengesteld voor bezichtiging. Het atelier van Joyce van Heek is beide dagen open van 15.00 tot 17.00 uur.

Daarnaast zijn er op diverse momenten muziekoptredens gepland.

TypeOpenbaar gebouw
SubtypeBasisschool
StatusGemeentelijk monument
Oorspronkelijke functieschool
Huidige functieattelier voor 7 beeldend kunstenaars
Bouwperiode1895
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
Minkmaatstraat 15a
7514 AE Enschede

Openingstijden
zaterdag 8 sep 11:00 uur - 17:00 uur uur
zondag 9 sep 11:00 uur - 17:00 uur uur