Monument

Fort De Schans

Thema
Za

Adres

Schansweg 30, Oudeschild

Openingstijden

za 14 sep. 10:30 - 12:30

Willem van Oranje gaf in 1573 opdracht om Fort De Schans aan te leggen. Dat deed hij niet zo zeer om Texel te beschermen,  nee, de Rede van Texel was veel belangrijker. Daar lagen immers honderden schepen met kostbare lading. Daar lag het kapitaal van de rijke kooplieden uit Amsterdam, Medemblik, Hoorn en Enkhuizen en dat moest  beschermd worden tegen Spanjaarden en kapers. Op de Rede van Texel was het toen een drukte van belang. Schepen lagen voor anker te wachten tot de wind uit de goede hoek kwam om te vertrekken naar verre bestemmingen. En schepen die de ondiepe Zuiderzee niet konden bevaren lagen hier voor anker om hun vracht te laden of lossen. Dat was de reden om Fort De Schans te stichten.

Archeologisch onderzoek leverde vele vondsten op, waaruit onlangs herleid werd hoe het garnizoen op de Schans tot de Franse tijd leefde. Die vondsten vertellen ons over een klein aantal militairen met hun gezinnen en hun huisdieren en geven inzicht in hun maaltijden en vrije tijdsbesteding.

In de Franse tijd werd het garnizoen vergroot. Napoleon bracht in 1811 een bezoek aan De Schans. Daarna liet hij het fort liet vergroten en versterken met twee steunforten. De inmiddels gereconstrueerde Lunette ligt circa 700 meter ten oosten van De Schans en de Redoute op 400 meter ten westen van De Schans.Na de Franse tijd werd het Fort tijdelijk bewoond door de armste bewoners van Oudeschild. Rond 1930 werd een gedeelte van het fort afgegraven. De daarbij vrijkomende grond diende rond 1920 voor dijkversterking op Texel, vooruitlopend op de aanleg van de Afsluitdijk.

De afgelopen jaren is het fort in fasen gerestaureerd in opdracht van Natuurmonumenten.

Plekken van plezier

Deel dit monument

Adres

Schansweg 30, Oudeschild

Openingstijden

za 14 sep. 10:30 - 12:30
bekijk alle monumenten in
Oudeschild
Instagram
Hashtag #