Monument

Gilwell Ada’s Hoeve

Programma
Za
Let op: honden zijn niet toegestaan op het terrein, ook niet aangelijnd!

Adres

Zwolseweg 17, Ommen

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Boerderijtje en tolhuis

De eerste steen van het boerderijtje Gilwell Ada’s Hoeve werd gelegd op 8 september 1853 door A.P.A. (Ada) Gravin van Regteren van Appeltern. Waarschijnlijk had het de functie van tolhuis. De boerderij werd in 1911 gekocht door Baron Mr. R. van Pallandt van Eerde en was toen één van de 23 boerderijen die tot het bezit van het Landgoed Eerde behoren. In 1913 overleed de Baron en zijn neef Philip erfde het bezit en werd de nieuwe Baron van Pallandt van Eerde.

Scouting

Baron Philip van Pallandt werd al in 1911 enthousiast voor de toen pas opgerichte padvindersbeweging. Vanaf 1913 kampeerden er padvinders op het Landgoed Eerde, waarvan ook Gilwell Ada’s Hoeve deel uitmaakte.

In het najaar van 1922 werd Gilwell Ada’s Hoeve speciaal gereserveerd voor scouting. Op 9 juli 1923 kon de Hoofdverkenner J.J. Rambonnet, de officiële opening van Ada’s Hoeve verrichten. Sindsdien wordt er door scouts gekampeerd.

De naam Gilwell is ontleend aan het landgoed Gilwell Park in Engeland. Dat was een trainingskamp voor scoutingleiders. Zij konden hier een speciale cursus voor leiders volgen: de Gilwell training. Dat wilde men in Nederland ook. In 1923 bood baron Van Pallandt aan om Ada’s hoeve hiervoor te gebruiken.

Jubileum

In 2023 viert Ada’s hoeve het 100-jarig jubileum. Het hele jaar zijn er feestelijke activiteiten om daar bij stil te staan. Tijdens Open Monumentendag is het terrein deels opengesteld en is er een korte wandeling en expositie in het kader van het 100-jarig jubileum. Houdt voor het programma op deze locatie de website van Ada’s hoeve in de gaten.

Bron: OudOmmen, Harry Woertink

 

Deel dit monument

Adres

Zwolseweg 17, Ommen

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Boerderij
Oorspronkelijke functie:
Boerderij/ tolhuis
Bouwperiode:
1853
Huidige functie:
Scoutinggebouw
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Ommen