Monument

Heilig Hartkerk

Adres

Lekstraat 55, Schiedam

Achtergrond informatie uitklap icoon

De Heilig Hartkerk of Gorzenkerk is beeldbepalend voor de wijk Schiedam-Zuid. Architecten Pierre Cuypers en (later) Han Groenewegen tekenden voor het ontwerp. De kerk werd in 1927 ingewijd en is een voorbeeld van Amsterdamse School. Het is een modern en zakelijk gebouw waarbij ambachtelijke materialen, zoals baksteen en hout, op een eerlijke wijze werden toegepast.
De kerk is bij uitstek een gebouw vol liturgische symboliek. Dat begint bij de kruisvormige plattegrond en gaat door tot de vloertegels. Het meest bezienswaardig is de grote Apocalypsschildering van Wim Adolfs uit 1930. De fresco doet in vorm en stijl (van de figuren en compositie) denken aan Byzantijnse iconen. De toenmalige pastoor vond dat de schildering eenvoud moest uitstralen om direct tot het hart te spreken van de kerkgangers uit de arbeiderswijk De Gorzen. Het was crisistijd: de boodschap was dat er hoop was op een gelukkig leven in het hiernamaals. Adolfs kon zijn creatie niet vervolmaken: hij stierf in 1945 in een concentratiekamp. In 2015 voltooide beeldend kunstenaar Jeroen Staal het werk.
Ook wereldse iconen zijn in de kerk aanwezig: de vier bekendste iconische bouwwerken in de Gorzen zijn in collagestijl samengesteld uit tweeduizend tekeningen van kinderen van de omliggende basisscholen.

In de Heilig Hartkerk is een tentoonstelling van geestelijke iconen ingericht. Er is ook de mogelijkheid om deze bijzondere kunstwerken te kopen.

Deel dit monument

Adres

Lekstraat 55, Schiedam

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Schiedam