Monument

10. Sint-Antoniuskathedraal

Toegang voor rolstoelgebruikers via de zij-ingang op het Hof van Hersbeek

Adres

St. Janstraat 8, Breda

In het kort

  • Rondleiding
  • Schatkamer
  • Orgel bespeling

Achtergrond informatie uitklap icoon

De H. Antoniuskathedraal in de Sint Janstraat is de bisschopskerk van het bisdom Breda. Het ‘witte kerkje’, zoals hij door sommigen ook wel wordt genoemd, is in de binnenstad van Breda een oase van rust en een parel van religieus erfgoed. Onder de klassieke figuur van ‘De Godsdienst’ door treed je de kerk binnen.

De Antoniuskerk is het eerste grote katholieke kerkgebouw dat na de periode van schuilkerken in de zuidelijke Nederlanden verrees. Hij werd in 1837 gebouwd naar een ontwerp van de Bredase architect Pieter Huijsers. De neoclassicistische bouwstijl is kenmerkend voor veel kerken die in die periode onder toezicht van de ingenieurs van het ministerie van Waterstaat werden gebouwd. De stijl werd lange tijd niet erg gewaardeerd, maar staat de laatste jaren weer steeds meer in de belangstelling.

Een rijk en opvallend element in de kerk is de preekstoel uit 1868 dat als een beeldverhaal het leven, de wonderen en de dood van de heilige Antonius van Padua vertelt. Langs de wanden hangt een unieke kruisweg, waarvan de staties in reliëf uitgesneden zijn. Bijzonder is verder de ambo uit 2005, ontworpen door Eloi Koreman uit Breda. Het hout van deze lessenaar is afkomstig van een tweeduizend jaar oude moereik, die dus ongeveer even oud is als het christendom.

Deel dit monument

Adres

St. Janstraat 8, Breda

In het kort

  • Rondleiding
  • Schatkamer
  • Orgel bespeling

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Parochiekerk
Architect:
Pieter Huijsers
Bouwperiode:
1836-1837
Huidige functie:
kathedraal
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Breda