Monument

Heilige Maria Hemelvaartkerk

Za
Zo

Adres

Weststraat 80, Aardenburg

Openingstijden

za 9 sep. 09:00 - 17:00
zo 10 sep. 09:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De heilige Maria Hemelvaartkerk is gebouwd in 1850 en geconsacreerd in 1851 voor mgr. J. van Genk – oud pastoor van de parochie, in vroege neogotische stijl. Van de oorspronkelijke bouw resteren nog het schip en de toren. Het priesterkoor werd in 1924 gesloopt en de kerk werd vergroot met de koepel en een nieuw priesterkoor.

Bijzonderheden:

  • In Aardenburg is speciale devotie voor Onze Lieve Vrouw van Aardenburg oftewel Onze Lieve Vrouw met de Inktpot. Dit naar een legende dat jonge man uit het wolleweversambacht toen hij in het Steen
    gevangen zat ’s nachts bezoek kreeg van Maria met het kind Jezus op haar arm. Jezus schreef een tekst op een stuk perkament dat de jonge man de andere morgen voor hij ter dood werd gebracht aan de baljuw liet lezen. De jonge man werd onmiddellijk in vrijheid gesteld. Het wonder raakte tot ver buiten Aardenburg bekend en de stad werd een bedevaartplaats.
  • Als koororgel staat vooraan in de kerk een orgel van Louis Hooghuys, gebouwd in 1861 en afkomstig uit de gesloten H. Bavokerk te Groede.

In het kader van het Jubeljaar 750 jaar Aardenburg-Bedevaartstad is er een stadswandeling uitgezet in Aardenburg en is er een tentoonstelling in de Heilige Maria Hemelvaartkerk te Aardenburg.

Om de wandeling te doen is er een mooie kleurenfolder uitgegeven.
De wandeling gaat langs plaatsen waar iets te vertellen/te zien is van de Maria-verering in Aardenburg. De wandeling kan individueel gedaan worden, en op verzoek kan deze ook gedaan worden onder begeleiding van een gids (zeker de moeite waard).
De folder is voor € 1,- te koop in de kerk en bij GROEN, beiden in de Weststraat te Aardenburg.

Tijdens het open-monumentenweekend zijn er ook op gezette tijden rondleidingen in de kerk.
En u kunt daarbij een uniek kijkje nemen in de grote toren en boven de unieke houten kruisribgewelven.

Tevens is er een Maria-tentoonstelling in de kerk.
Deze heeft als thema “Maria, ten voeten uit” en bestaat uit zeer diverse Mariabeelden , die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit West-Zeeuws-Vlaanderen. Het geheel is mooi opgesteld in beide zijbeuken van de kerk. De kerk is overigens dagelijks te bezoeken tussen 9.00 en 17.00 uur.

Meer info:     
via mail [email protected] of via Marc Moens 06-51996052

RK-kerk Maria Hemelvaart Aardenburg
Weststraat 80
4527 BV Aardenburg

Deel dit monument

Adres

Weststraat 80, Aardenburg

Openingstijden

za 9 sep. 09:00 - 17:00
zo 10 sep. 09:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Katholieke kerk
Bouwperiode:
1850
Huidige functie:
Katholieke kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Aardenburg