Monument

Hembrugterrein (monumentaal industrieterrein)

Adres

Verloren Spoor 1, Zaandam

Achtergrond informatie uitklap icoon

Activiteiten tijdens Open Monumentendag

Op 11 september worden er rondleidingen gegeven vanuit het Hembrug Museum en Restaurant Lab-44 is te bezoeken (consumptie wel verplicht). Meer informatie hierover is bij deze monumenten zelf geplaatst (ook op de website van openmonumentendag.nl)

Het Hembrugterrein is een locatie van ca. 42,5 hectare in Zaandam, gelegen aan het Noordzeekanaal en de Zaan. Het terrein heeft een industrieel verleden. De Artillerie-Inrichtingen was een Nederlands staatsbedrijf dat zich van 1679 tot 2003 bezighield met de productie van vuurwapens, artillerie en munitie ten behoeve van het Nederlandse leger en het Koninklijk Nederlandsch-Indisch. Voor het testen van de munitie was een Plofbos nodig en voor de opslag aarden wallen. Het terrein werd gecamoufleerd met groen. Door het vervoer van grondstoffen heeft het gebied een nauwe connectie met het water. Deze bijzondere relatie tussen gebouwen en de vormgegeven natuur maakt Hembrug meer dan alleen een industriegebied, namelijk een industrieel (en inmiddels monumentaal) landgoed. Dat is heel uniek want een vergelijkbaar industrieel landgoed is niet bekend, al helemaal niet met deze kwaliteiten. Het cultuurhistorisch erfgoed bepaalt de identiteit van het Hembrugterrein. Het gebied heeft sinds 1895 vele ontwikkelingen en veranderingen ondergaan. De cyclus van het leven is hier meer dan zichtbaar; van opbouw naar verval, van wederopbouw naar uitbreiding.

Het Hembrugterrein is altijd een spannend, geheimzinnig gebied geweest, waar experimenten en testen werden uitgevoerd. Uit het bos kwamen vreemde geluiden, maar buitenstaanders konden niet zien wat er gebeurde. Zelfs werknemers die een leven lang op het terrein werkten, hadden na jaren meestal slechts een fractie van het terrein gezien. Nu is Hembrug grotendeels opengesteld, maar het spannende is nog voelbaar. Er valt nog steeds veel te ontdekken. Wie het terrein betreedt, ontdekt elke keer weer iets nieuws. Vindingrijke ondernemers, uitdenkers, ontdekkers en scheppers investeren in bestaande gebouwen omdat ze kansen zien voor de toekomst van het gebied. Werkruimtes met de deuren open worden afgewisseld met tentoonstellingen, kunst en kleine evenementen.

De ontwikkelcombinatie ABC, LIFE Europe en Ten Brinke (‘Hembrug Zaandam’) is sinds 2018 eigenaar van het Hembrugterrein en de (veelal monumentale) gebouwen. Wij ontvangen u graag op ons projectkantoor (Verloren Spoor 1), tevens een rijksmonument. U kunt bij ons informatie inwinnen over het Hembrugterrein en onze toekomstige plannen voor Hembrug. Iedereen kan op eigen gelegenheid een wandeling maken over het Hembrugterrein. Zie ook www.hembrugontwikkelt.nl.

Deel dit monument

Adres

Verloren Spoor 1, Zaandam

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Station, overslaggebouw
Bouwperiode:
Vanaf 1878
Huidige functie:
Centrale punt HollandRoute en informatiecentrum
bekijk alle monumenten in
Zaandam