Monument

HEMbrugterrein

Za
Zo
1 activiteit

Adres

Verloren Spoor 1, Zaandam

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00
zo 15 sep. 10:00 - 17:00

HEMbrug is een locatie van 42,5 hectare gelegen in Zaandam aan het Noordzeekanaal en de Zaan. Rond 1895 nam het ministerie van Defensie (toen nog Departement van Oorlog genaamd) deze locatie in gebruik voor de productie van wapens en munitie: De Rijks Artillerie Inrichtingen. Deze locatie vormde het hart van de Stelling van Amsterdam, letterlijk en figuurlijk de veiligste plek van de 135 kilometer lange verdedigingskring. Bij vijandelijke belegering kon de stelling in eigen munitieproductie voorzien.

Meer dan een eeuw lang is op HEMbrug munitie geproduceerd. Dit gebeurde in zwaar beveiligde gebouwen verspreid over het terrein. Door de jaren heen werden gebouwen gesloopt en toegevoegd. HEMbrug herbergt nog zo’n 120 gebouwen in verschillende bouwstijlen. In het bos liggen aarden wallen en watergangen om schokken op te vangen en vuur tegen te houden en zo de gevolgen van een eventuele explosie te beperken. Een groot aantal gebouwen en ook de stoomleiding en een deel van het bos is monumentaal.

In 2012 is gestart met de duurzame herontwikkeling van het terrein tot plek voor creatieve en innovatieve bedrijvigheid en culturele evenementen. De eigenaar Het Rijksvastgoedbedrijf doet dit in nauwe samenwerking met de Gemeente Zaanstad en de Provincie Noord-Holland.

HEMbrug is jarenlang gekenmerkt door een mysterieuze sfeer. Grote hekken hielden verborgen wat er op het terrein gebeurde. Dit mysterie wordt weggenomen door het terrein stap voor stap open te stellen voor bedrijven en bezoekers. Een eerste deelgebied is sinds begin 2014 openbaar toegankelijk. Toch blijft er een mysterieuze sfeer op het terrein hangen. De vele creatieve bedrijven die reeds gevestigd zijn op het terrein ontwikkelen bijzondere producten en verrassende diensten.

Deel dit monument

Adres

Verloren Spoor 1, Zaandam

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00
zo 15 sep. 10:00 - 17:00

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Zaandam
Instagram
Hashtag #