Fotograaf: foto: Jeroen van Heijningen
Monument

Het Arnhemse Gemaal, Malburgen

Programma
Zo

Adres

Gelderse Rooslaan 85, Arnhem

In het kort

  • Oorspronkelijk een gemaal, nu woning en horecagelegenheid
  • Industrieel monument
  • Rondleiding

Openingstijden

zo 10 sep. 13:30 - 16:30

Praktische informatie

Malburgen
De volgende coronaregels blijven van kracht: blijf thuis bij klachten en was uw handen goed.

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het Brinkman Visser-gemaal is een monument uit 1934, dat oorspronkelijk gebouwd werd om overtollig water uit de polder van Malburgen weg te malen. Later werd daar het wegpompen van rioolwater aan toegevoegd. De functie van het gemaal is jaren geleden overgenomen door het gemaal aan de Drielsedijk. Dit industrieel erfgoed, het enige monument van Malburgen, is volledig gerestaureerd en herbergt op dit moment een woning en een horecagelegenheid als huiskamer van Malburgen. In de kelder staat nog één van de drie grote pompen. Een bijzonder pand op een bijzondere plek dat het bekijken meer dan waard is.
De bewoners geven u graag een rondleiding.

(foto: Jeroen van Heijningen)

Meer informatie op www.museumwoningenarnhem.nl

Leven en doorgeven

De museumwoningen in Arnhem verdienen dit jaar bijzondere aandacht tijdens Open Monumentendag, dat dit jaar het thema ‘Leven en doorgeven’ heeft.

Het initiatief begon met de zogenaamde Maycrete-woningen uit 1947 in de wijk Alteveer. Deze panden waren onderdeel van een plan om de grote woningnood in Arnhem na de verwoestingen tijdens de oorlog op te lossen. Toen sloop dreigde voor deze wederopbouwwoningen, ontstond het plan om een woningblok naar het Openluchtmuseum te verplaatsen.

Maar door contacten tussen Volkshuisvesting en het Openluchtmuseum leidde dit al snel tot de gedachte dat het eigenlijk mooier zou zijn om een serie museumwoningen in hun oorspronkelijke context, in de eigen buurt, te laten zien. Zo ontstond het idee om als het ware een levend openluchtmuseum buiten de hekken van het reguliere Openluchtmuseum te creëren.

De eerste museumwoning opende in 2013, en inmiddels zijn er verschillende woningen te bezichtigen, die dateren van 1866 tot in 1971. De deelnemende huurders hebben affiniteit met geschiedenis en richten hun woningen in naar de tijd van toen. Zo wordt zowel de buitenkant als ideeën over het interieur behouden. Tegelijkertijd biedt het initiatief een bijzondere woonplaats voor de huurders, die bijdragen aan het aantrekkelijker maken van Arnhem en de geschiedenis van de stad uitdragen. Het initiatief is dan ook al jaren een groot succes.

Tijdens Open Monumentendag kunt u verschillende woningen bezoeken. Voor meer informatie over de andere opengestelde museumwoningen:

Wist je dat?

Er in Arnhem maar liefst elf museumwoningen zijn?

Deel dit monument

Adres

Gelderse Rooslaan 85, Arnhem

In het kort

  • Oorspronkelijk een gemaal, nu woning en horecagelegenheid
  • Industrieel monument
  • Rondleiding

Openingstijden

zo 10 sep. 13:30 - 16:30

Praktische informatie

Malburgen
De volgende coronaregels blijven van kracht: blijf thuis bij klachten en was uw handen goed.

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Gemaal
Architect:
Stadsarchitect Johannes van Biesen
Bouwperiode:
1934
Huidige functie:
Woonhuis
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Arnhem