Monument

Historische haven

Za

Adres

Ondervloed 9, Gorinchem

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00

Op 14 september laat Gorinchem u tijdens Open Monumentendag  graag kennis maken met een bijzonder plekje waar de monumenten ‘voor het oprapen liggen’.

Tussen de  Ondervloed en de Vijfde Uitgang, met in het midden de Korenbrug en op de vestingwal molen Nooit Volmaakt,  ligt een bijzonder stukje Gorinchems water waar een speciale maritieme geschiedenis te ontdekken valt. Verhalen over de schepen die aan de  laad- en loskade van Gorinchem  vee de stad in brachten. Dat ging dan door de stad naar de markt om daar verhandeld te worden of het ging linksaf de Korenbrug over naar het slachthuis aan de Vijfde Uitgang.

Verder kwamen er ook voortdurend schepen die het graan binnen brachten voor de molen of bouwmaterialen voor de stad brachten. En natuurlijk de schepen die een tijdje lagen te wachten voordat ze door de bruggen en de Lingesluis naar de Merwede konden om hun reis te vervolgen.

Het was er dus een drukte van belang.

 

De schepen die nu op deze historische plek liggen deden wellicht ook Gorinchem aan met lading, maar inmiddels zijn ze meer  dan een eeuw oud en hebben een monumentale status. Een aantal ligt nog  steeds op de plek waar ze ooit werkten, ze vertellen het verhaal van het leven op het water in Gorinchem en Nederland door de eeuwen heen.

De  huidige schippers zijn trots op hun varende monumenten en laten iedereen graag kennismaken met hun schepen en haar geschiedenis. Tijdens  Open Monumentendag valt er daarom van alles te beleven op deze bijzondere plek: u kunt een praatje maken met de schippers en dat vragen wat u altijd al had willen weten, bekijken hoe je nou eigenlijk een zeil van zo’n groot schip omhoog krijgt. En natuurlijk van alles leren over de haven zelf….

Ook de molen is die dag open en wie goed kijkt ziet dat de loskade en de molen eigenlijk wel erg  dicht bij elkaar liggen en dat is niet voor niks….. De Korenbrug heet  zo omdat  hier het graan voor de stad door schepen werd gebracht en gelost.

 

Op 14 september 2019 kunt u van 10.00 uur tot 17.00 uur  kennismaken met de monumenten en hun schippers, in en om de historische haven van Gorinchem.  Wij wachten u op in het gangboord….

Deel dit monument

Adres

Ondervloed 9, Gorinchem

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00
bekijk alle monumenten in
Gorinchem
Instagram
Hashtag #