Monument

Hof van Asselbergs

De Verborgen Vesting is alleen via een trap toegankelijk en daardoor helaas niet goed bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn.

Adres

Zuid Oostsingel 3, Bergen op Zoom

Praktische informatie

Reserveren en aanmelden is verplicht, via www.scherminkel.nl
Prijs: volwassenen € 8,00 , kinderen t/m 12 jr € 4,00

Achtergrond informatie uitklap icoon

De verborgen vesting niet langer verborgen
De bezoeker wordt mee teruggenomen naar het verleden. Wat is een vesting en waarom was Bergen op Zoom zo’n roemruchte vesting die bijna onneembaar was? Wat gebeurt er binnen een vesting en waarom ging het mis in 1747?

Op zaterdag 12 september én op zondag 13 september 2020 verzorgt Stichting In den Scherminckel van 10.00 uur tot 11.00 uur in de onlangs geopende Verborgen Vesting een bijzondere Archeologietour. Tijdens deze unieke Archeologietour vertelt de archeologievrijwilliger van Stichting In den Scherminckel over de opgraving en het tot stand komen van de Verborgen Vesting, maar ook over andere – al dan niet opgegraven – vestingwerken in Bergen op Zoom. Van te voren aanmelden voor deze activiteit is verplicht.

Onder de nieuwbouw percelen van het huizencomplex Hof van Asselbergs zijn enkele restanten van de versterkte verdedigingswerken van Bergen op Zoom naar ontwerp van vestingbouwkundige Menno van Coehoorn toegankelijk gebleven. Deze ondergronds te bezichtigen delen roepen een verhaal op van galerijen, gangen en mijnkamers. Lopend en trap-afdalend door de vestingkelder vertellen onder andere drie grote bioscoopschermen het indrukwekkende en soms hartverscheurende verhaal. De Verborgen Vesting: onvindbaar en het geeft pas zijn publiek geheim prijs als je er bent geweest.

In 2017 stuitte men bij de bouw van Hof van Asselbergs op deze unieke ondergrondse archeologische vondst. Diverse overleggen met Stadlander (eigenaar van Hof van Asselbergs), de Nederlandse Bouwunie en de gemeente Bergen op Zoom maakten dat uiteindelijk de vestingkelder onderdeel is van een nieuwbouwproject dat in 2019 werd opgeleverd. Het voor Bergen op Zoom unieke vestingrelict uit een bouwperiode van begin 1700 laat bijzondere details zien zoals de traptoren, een ondergronds gangenstels en een fougasse (kruitbunker).

De verborgen vesting is bedacht en ontworpen en uitgevoerd en mede mogelijk gemaakt door vele partijen waaronder Studio Marco Vermeulen, Stadsgidsen Bergen op ZooM, NBU, Provincie Noord-Brabant (ZWL), Prins Bernard Cultuurfonds, Cultuurfonds en de gemeente Bergen op Zoom

Er zijn twee verschillende rondleidingen waarvoor u zich moet opgeven:

  1. ARCHEOLOGIETOUR met Stichting In den Scherminckel, Aanvang zaterdag en zondag om 10:00 uur, aanmelden via scherminckel@home.nl
  2. BEZICHTIGING Verborgen Vesting met Stadsgidsen Bergen op Zoom, aanvang zaterdag en zondag om 13:30 & 15:00 uur, aanmelden via www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl;

 

 

Wist je dat?

Dat er twee verschillende rondleidingen zijn tijdens de open monumentendagen !

Deel dit monument

Adres

Zuid Oostsingel 3, Bergen op Zoom

Praktische informatie

Reserveren en aanmelden is verplicht, via www.scherminkel.nl
Prijs: volwassenen € 8,00 , kinderen t/m 12 jr € 4,00

Achtergrond informatie

Type monument:
Archeologisch monument
Oorspronkelijke functie:
Vestingswerk
Architect:
Menno van Coehoorn
Bouwperiode:
18de Eeuws
Huidige functie:
Toegankelijk Vestingwerk onder een woningcomplex
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Bergen op Zoom
Instagram
Hashtag #