Monument

Hofboerderij Landgoed Keukenhof

programma
Za
Tijdens openingstijden kunt telefonisch reserveren op 0252 – 465 597. Het is niet mogelijk om per e-mail te reserveren. Reserveren is alleen nodig voor binnen.

Adres

Keukenhof 7, Lisse

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie uitklap icoon

Achter de Zuidgevel van de hofboerderij staat een bakhuis dat in verschillende fases is ontstaan gedurende de 18e eeuw met een oven en een bakhuis zelf.
Op de hardbalk is het jaar 1761 gekerfd. Dit is een van de weinige bewaard gebleven bakhuisje met nog alle vaste interieur onderdelen aanwezig. Begin van de 19e eeuwkwam er aan de oostgevel van het bakhuisjes een 2delig gebouwtje bij: De karnmolen voor het maken van boter (karnen van room).
Ook de restanten van dit interieur zijn uniek. De linker ruimte was de oorspronkelijke ruimte van de karnmolen, Tussen de gebinten zijn de klossen van de molen en de ophanging van de karnton nog zichtbaar, Het ronde karnepad (ontstaan door het aandrijven van de molendoor een trekdier)is verdwenen en vervangen door een betonnen vloer. De waterpomp is nop dezelfde locatie van de oorspronkelijke pomp opgetrokken in 1953.
Bakhuisje en karnmolen zijn in 2017 geheel gerestaureerd.

Deel dit monument

Adres

Keukenhof 7, Lisse

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie

Type monument:
Boerderij
Bouwperiode:
1761
Huidige functie:
Horeca
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Lisse
Instagram
Hashtag #