Monument

Hofje van Cincq

Adres

Nieuwe Haven 246, Gouda

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het Hofje van Cincq (ook Cincqenerf) is een hofje van barmhartigheid, gebouwd in 1700. De stichter van dit hofje, Cornelis Cincq, advocaat bij het Hof van Holland, stierf in 1698. Een deel van zijn vermogen liet hij na aan de diaconie van de gereformeerde kerk van Gouda voor de bouw van een hofje voor armlastige en – uiteraard – gereformeerde mensen.

Het hofje bestond uit twaalf woningen om een rechthoekig binnenhof. Hier waren een bleekveld, waterpomp en in een hoekje een toilet voor gemeenschappelijk gebruik. leder huisje had een kamer van vier bij vijf meter en een onbeschoten zolderverdieping. Onder de trap was de bedstee ingebouwd. Het hofje werd beheerd door een college van regenten. De bewoners woonden hier gratis.

De kosten van bouw en onderhoud waren hoger dan wat uit het legaat bekostigd kon worden. De regenten moesten sinds 1748 de twee woningen aan de voorzijde verhuren en op de uitgaven streng bezuinigen. Nieuwe bewoners moesten vanaf 1757 een entreegeld van tien gulden betalen. Pas in 1861 kon die maatregel worden afgeschaft.

Sloopplannen in de jaren zeventig van de vorige eeuw werden verhinderd doordat particulieren de huisjes opkochten. Zij lieten in samenwerking met rijksmonumentenzorg de woningen restaureren, waarbij steeds twee huisjes werden samengevoegd en voorzien van modern comfort. De regentenkamer boven de hoofdpoort was al eerder verbouwd tot woning.

Wie door de poort de binnenplaats op gaat, waant zich even terug in de tijd. Respecteert u alstublieft de privacy van de bewoners!

Deel dit monument

Adres

Nieuwe Haven 246, Gouda

Achtergrondinformatie

Type monument:
Woonhuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Gouda