Monument

11. Hotel Nassau

Entree voor Open Monumentendag via evenementeningang Minderbroederstraat

Adres

Nieuwstraat 23, Breda

In het kort

  • Neogotische kapel
  • Vijf monumentale panden
  • Luxueus 4 sterren hotel

Achtergrond informatie uitklap icoon

Hotel Nassau Breda is een unieke hotelbelevenis op historische katholieke bodem waar vroeger sober geleefd werd. Dit vormt een prachtig contrast met de luxueuze services en faciliteiten.

Het uitgebreide complex bestaat uit diverse rijksmonumenten in één van de oudste straten van Breda. Al op de oudste plattegronden van Breda, zoals het stratenplan van 1350, komt “De Nieuwe Strate” voor. De Nieuwstraat is hiermee een van de kernstraten in het historische Breda. Achter de Nieuwstraat bevond zich de eerste omwalling van de stad, welke werd voltooid in 1410.

Op dit terrein tussen “De Nieuwe Strate” en de stadsomwalling, welke in handen was van de invloedrijke familie Bruheze, ontstond de locatie voor de bouw van een drietal hofhuizen, waarin adellieden woonden, die allen op hun manier verbonden waren met het nabijgelegen Kasteel van Breda en hun bewoners.

In 1805 wordt Huis Assendelft gekocht door de Parochie van Heilige Antonius, om er in 1806 een Rooms Katholiek Weeshuis te vestigen. In 1849 vestigt zich de Orde der Franciscanessen in Huis Assendelft, wat zij hernoemden tot “Het Liefdegesticht”. In 1903 begonnen de zusters met de nieuwbouw op het naastgelegen terrein van de voormalige zeepmakerij. Zij laten hier een Neogotische kapel en de bakstenen uitbreiding van het Liefdegesticht verrijzen. In 1934 bouwden de zusters van de Franciscanessen hun imperium verder uit met de aankoop van Huis Bruheze op nummer 23. De laatste uitbreiding vond plaats in 1950, wanneer de zusters ook Huis Waelwijk aankopen en zij het complex haar huidige basisvorm geven

Deel dit monument

Adres

Nieuwstraat 23, Breda

In het kort

  • Neogotische kapel
  • Vijf monumentale panden
  • Luxueus 4 sterren hotel

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Oorspronkelijke functie:
Hofhuizen / klooster
Bouwperiode:
14e eeuw
Huidige functie:
Hotel
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Breda