Monument

Houtmansplantsoen

programma
Za

Adres

Houtmansplantsoen-Vijverstraat 1, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het park was in de eerste helft van de negentiende eeuw slechts een groenstrook, die als in zo veel steden, was ontstaan nadat de stadsmuren waren afgebroken. De open ruimte direct achter de molen kwam er later bij, toen in de jaren negentig van de negentiende eeuw de tuin van burgemeester A.A. van Bergen IJzerdoorn bij het park werd gevoegd. Als gedenkteken voor deze in zijn tijd zeer geliefde burgemeester werd in 1895 de fontein aan de voet van de molen opgericht. Het heringerichte park werd in 1898 naar de gebroeders De Houtman vernoemd.

De twee broers Cornelis (1540-1599) en Frederik (1571-1626), waren zoons van Pieter Jacobszoon de Houtman, brouwer en kapitein van de Goudse schutterij. De broers werden in 1592 namens een groep Amsterdamse kooplieden naar Lissabon gezonden. Daar achterhaalden zij de – geheime – kennis over de zeeroutes naar het Verre Oosten. De twee broers werden betrapt, belandden in een Portugese cel, maar konden uiteindelijk hun opgedane kennis naar de Republiek der Verenigde Nederlanden brengen.

Daar kregen de broers van de Compagnie van Verre de opdracht om de eerste expeditie naar het Verre Oosten te leiden. Deze expeditie, die de geschiedenis in ging als de Eerste Schipvaart, was geen onverdeeld succes. Van de vier uitgevaren schepen keerde slechts een schip terug en onderweg werd Cornelis de Houtman door de andere bevelhebbers uit zijn functie ontheven. Desondanks leidde dit schamele succes tot de oprichting van de VOC.

In 1880 werd er ter nagedachtenis van de expeditie een monument onthuld ontworpen door Franciscus Jacobus Xaverius Stracké. Onderaan de schacht van de zuil bevinden zich verbeeldingen van de boegen van de vier schepen die uitvoeren. Op de zuil staan inscripties die de reis memoreren. Bovenop de zuil verbeelden kaarten, een wereldbol en een telescoopkijker de ontdekkingsdrang.

De muziektent in het park werd in 1898 feestelijk in gebruik genomen en is nu een rijksmonument.

Waar het park aansluit op de hoek Fluwelensingel-Goejanverwelledijk, staat een gemetselde stenen bank, in 1941 geschonken door het bataljon van het Gouds wielrijdersdepot. Het daarop afgebeelde fietswiel symboliseert het legendarische militaire wielrijderskorps (inclusief fietsend-musicerende militaire korpsband).

Deel dit monument

Adres

Houtmansplantsoen-Vijverstraat 1, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Monumentaal groen
Oorspronkelijke functie:
Park
Huidige functie:
Park
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Gouda
Instagram
Hashtag #omdgouda