Monument

Houtzagerij Wilpsche Dijk

Programma
Za
Parkeren bij het parkeerterrein aan de Burgemeester van der Feltzweg 142 (voormalige Intratuin)

Adres

Wilpsedijk 2, Twello

In het kort

  • Ambacht en historische industrie
  • Demonstraties
  • Rondleidingen

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Praktische informatie

Er is parkeergelegenheid op de parkeerplaats bij de voormalige Intratuin.

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Deze stoomhoutzagerij is opgericht aan het einde van de Eerste Wereldoorlog door Hein Groen uit Deventer. Waarschijnlijk werd de zagerij deels gebouwd met afbraakmaterialen die vanuit Rotterdam per schip naar Deventer werden gebracht. In de loop van de tijd is het complex een aantal keer uitgebreid. In het begin werd er gewerkt met een stoommachine, later ging men over op een zuiggasmotor. Rond 1930 werd uiteindelijk definitief omgeschakeld naar elektriciteit als aandrijving van de machines. In de fabriek werden boomstammen verzaagd. Er zijn nog vijf van de originele zaagmachines bewaard gebleven. Ook was er een slijperij, waarin de zagen werden geslepen.

De zagerij bestaat nu meer dan 100 jaar en omvat ondertussen een groot aantal gerestaureerde gebouwen en authentieke (stoom)machines. Met 80 vrijwilligers worden de historische machines gerestaureerd en actief gebruikt om de oude ambachten in stand te houden en te herleven. Ze zagen boomstammen tot tafelbladen en ze maken (machinaal en met de hand) klompen van populieren en wilg. De smid smeedt het ijzer als het heet is en in de ateliers worden hout en meubels uitgewerkt tot een kwalitatief en bijzonder product.

Openstelling
De houtzagerij, de klompenmakerij en de meubelmakerij (boomstamtafels) zijn opengesteld en geven demonstraties. Diverse vrijwilligers geven tekst en uitleg. Ook is er gelegenheid voor het drinken van een kopje koffie of thee. Kijk op www.wilpschedijk.nl voor meer informatie over de rondleidingen.

Levend Erfgoed

De stoomhoutzagerij was helemaal vervallen en verwaarloosd, maar krijgt nu een tweede leven. Daarbij worden de gebouwen en machines zorgvuldig gerestaureerd en gerenoveerd. Oude ambachten en oude vaardigheden worden levend gehouden door een grote groep vrijwilligers.

Wist je dat?

De klompenmakerij al heel oud is, misschien wel de oudste van Nederland. De klompenmaker komt uit een familie die al heel lang klompen maakt. De klompenmakerij met alle authentieke machines stond eerst in Borne, maar is nu verhuisd naar deze mooie plek in Wilp.

Deel dit monument

Adres

Wilpsedijk 2, Twello

In het kort

  • Ambacht en historische industrie
  • Demonstraties
  • Rondleidingen

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Praktische informatie

Er is parkeergelegenheid op de parkeerplaats bij de voormalige Intratuin.

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Stoomhoutzagerij
Bouwperiode:
1917
Huidige functie:
Houtzagerij, klompenmakerij, meubelmakerij
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Twello