Monument

Huis Doorn, Poortgebouw

Museum Huis Doorn en paviljoen alleen toegankelijk tegen het museale tarief

Adres

Langbroekerweg 8, Doorn

In het kort

  • uniek bezoek aan het Poortgebouw van Huis Doorn
  • wandeling door het Park met bezienswaardigheden is ook mogelijk.

Praktische informatie

- auto: parkeerplaats naast het Poortgebouw aan de Langbroekerweg
- OV: halte Doorn Centrum van buslijnen 50, 56 en 82 bevinden zich op loopafstand

Achtergrond informatie uitklap icoon

Poortgebouw Huis Doorn   Het huidige poortgebouw is in 1921 gebouwd in een neo-stijl, geïnspireerd op de Hollandse renaissancestijl, ontworpen door de Amersfoortse architect H.A. Pothoven. Het, in plattegrond en structuur onregelmatige, poortgebouw vervangt de tuinmanswoning ‘Vedetta’, nadat in 1920 een nieuwe hoofdtoegang tot het park werd aangelegd aan de Langbroekerweg.

Het poortgebouw, uitgevoerd in rode baksteen, heeft een vooruitspringende middenpartij die aan beide zijden is voorzien van hoge trapgevels waaronder een poortdoorgang. Deze doorgang is aan de straatzijde voorzien van dubbele houten deuren. De onderdoorgang is aan beide zijden van een rondboog voorzien en heeft aan de binnenzijde een netgewelf. In de onderdoorgang bevinden zich drie toegangsdeuren en een zitbankje in een ondiepe blinde nis. In het onderkelderde gebouw waren twee woonhuizen, gastenkamers en kantoren ondergebracht.

Voorafgaand aan de bouw zijn er vele ontwerpen door ex-Keizer Wilhelm II en de architect besproken. Ex-Keizer Wilhelm II heeft zelf met pen de trapgevel ingetekend want hij vond dat meer passen in de omgeving. In het voorjaar van 1920 wordt de bouwvergunning verleend. De offerte bedraagt  FL 167.500,–.

Duurzaamheid   Om kosten te besparen werd architect Pothoven medegedeeld dat bouwmaterialen uit Duitsland betrokken konden worden voor een bedrag van FL 9.850,–. Deze bouwmaterialen, veelal afkomstig uit Duitse bezittingen van de ex-Keizer, waren o.a. deuren, windvanen, sierankers, houtwerk, trappen, sloten, lichtknoppen, sanitair en zelfs een kluis. Het poortgebouw werd ook volledig gemeubileerd met meubels uit de keizerlijke paleizen. Een sta-bureau, afkomstig uit de werkkamer van het Berliner Stadtschloss, paste niet goed in de nieuwe werkkamer van de ex-Keizer in het Huis en is in het poortgebouw terecht gekomen.

In het pand werd het zogenaamde ‘Hofmarschallamt’ gevestigd. De hofmaarschalk had er zijn kantoor en tot aan de dood van de ex-Keizer in 1941 verzorgden de ‘Herren von Dienst’ hier de correspondentie en administratie van de ex-keizerlijke huishouding. Tot 2016 bleef het pand vervolgens zonder onderbreking in gebruik door de Stichting Beheer als uitvalsbasis voor het behoud en beheer over het landgoed.

Nieuwe toekomst   Na een grondige restauratie werd het poortgebouw op zaterdag 27 mei 2017 geopend door minister Jet Bussemaker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De kantoren van de bestuurlijke en museale staf zijn teruggekeerd naar het poortgebouw. Ook werd een groot deel van het poortgebouw heringericht als informatiecentrum, kaartverkoop en studiecentrum. Kenmerkende delen van het historisch interieur zijn tijdens de restauratie in ere hersteld en geven bezoekers nu meer dan voorheen een goed beeld van de historische functie van het pand.

Na deze renovatie is de grote collectie boeken en geschriften van ex-Keizer Wilhelm II in het poortgebouw ondergebracht. Deze kunnen worden geraadpleegd door iedereen die meer wil weten over de historie van de Eerste Wereldoorlog. Behalve een bibliotheek is een ruimte met voorzieningen gecreëerd die geschikt is voor lezingen en het ontvangen van schoolklassen.

Tijdens de Open Monumentendag 2022 kunnen belangstellenden een rondgang maken door een gedeelte van het poortgebouw.

Wist je dat?

je in het poortgebouw van Huis Doorn kunt zien hoe duurzaam Keizer Wilhelm II was

Deel dit monument

Adres

Langbroekerweg 8, Doorn

In het kort

  • uniek bezoek aan het Poortgebouw van Huis Doorn
  • wandeling door het Park met bezienswaardigheden is ook mogelijk.

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Praktische informatie

- auto: parkeerplaats naast het Poortgebouw aan de Langbroekerweg
- OV: halte Doorn Centrum van buslijnen 50, 56 en 82 bevinden zich op loopafstand

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Poortgebouw
Architect:
H.A. Pothoven
Bouwperiode:
1921
Huidige functie:
Poortgebouw
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Doorn