Monument

Huis met de brug

Adres

Peperstraat 1, Gouda

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Jaartallen
In de 15e eeuw bevond zich op deze plek al bebouwing. Dit voormalige pakhuis, nu een woonhuis, is gebouwd rond 1740. Vermoedelijk werd er handelswaar uit Azië opgeslagen. In 1832 telde Gouda maar liefst 398 pakhuizen, stallen en schuren. In de 18e eeuw draaide de Goudse economie vooral om de handel in turf, kleipijpen, garen en touw. Een groot aantal pakhuizen is gesloopt of heeft een andere bestemming gekregen, veelal als woonhuis. Slechts enkele pakhuizen zijn goed gedocumenteerd. De straat stond bekend als Boomgaardstraat, maar werd in 1530 omgedoopt tot Peperstraat.

Het gebouw
Het gebouw zelf is gebouwd op staal, wat betekent dat de buitenmuren direct op de draagkrachtige bodem rusten. Het pand heeft drie bouwlagen en drie dubbele deuren, waarvan twee met een rondboog. Het huidige woonhuis is 17 meter diep en heeft een eenvoudige maar mooie klokgevel. Het oorspronkelijke pakhuis was iets langer.
Bij de verbouwing tot woonhuis in de jaren tachtig van de vorige eeuw is vrijwel de gehele constructie intact gebleven. Het souterrain telt 27 draagbalken. Het kapspant bestaat uit drie kapgebinten met zeven moerbalken, sleutelstukken en korbelen. Op de middenverdieping bevinden zich vensters met smeedijzeren traliewerk. Het pakhuis toont enkele gebruikssporen en bevat een vloerluik en hijsbalk.

Het verhaal
Dit pakhuis heeft verschillende functies gehad. Het diende een tijdlang als bierlokaal en werd gebruikt door etaleurs van Vroom & Dreesmann. Tussen 1900 en 1927 was het de koffiebranderij en tabakskerverij van de bekende koffiebrander J.C. Dorlas. In 1900 kocht Dorlas twee aangrenzende panden aan de Westhaven en liet ze verbinden met het pakhuis door architect H.J. Nederhorst. In 1981 werd de brug geplaatst om de kade en het pakhuis beter op elkaar aan te sluiten.

Weetjes
Het gemeentebestuur overwoog eind jaren zeventig om het pand te slopen. Nu is het één van de meest gefotografeerde monumenten in Gouda.
In het souterrain werd in het begin van de 21e eeuw een hennepplantage ontdekt.
Volgens overlevering zouden ontevreden klanten van het bierlokaal het toilet hebben volgestort met cement.
De huidige eigenaren, Mirjam en Joël, hebben in 2018 renovatiewerkzaamheden laten uitvoeren aan metselwerk, gevelankers, dakgoten en kozijnen. Ze zijn van plan om nog onderzoek te doen naar de vorige eigenaren van het pand en de handelswaar die hier werd opgeslagen.

Deel dit monument

Adres

Peperstraat 1, Gouda

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Pakhuis
Bouwperiode:
Ca. 1740
Huidige functie:
Woonhuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Gouda