Monument

Huize Middenburg

Adres

Westeinde 28, Voorburg

Achtergrond informatie uitklap icoon

De buitenplaats Middenburg bestaat uit een huis, koetshuis en toegangshek uit 1869, het omringende park en de overtuin park Sonnenburgh. De geschiedenis van deze buitenplaats begint in 1657. In dat jaar liet mr. J. van der Dussen een huis met (nuts)tuin, boomgaard en speelhuis bouwen. Hij noemde de buitenplaats Middenburg. Kort daarna kwamen ook een koetshuis met stallen en een tuinmanswoning tot stand. Toen het buiten in 1869 in handen van F.A. Vriese kwam, liet hij de bestaande gebouwen slopen en een nieuw huis bouwen. Twee tuinkoepels werden van de sloop gespaard en verkocht. Behalve het huis verrees er een nieuw koetshuis met paardenstallen en een hek aan het Westeinde. Vriese’s vrouw, M.A.W. Vriese-Schiff, legde de eerste steen van het huis op 8 mei 1869.
In 1917 erfde de neef van de vrouw van Vriese Middenburg. Deze E.L.C. Schiff was directeur van de in 1909 te Voorburg opgerichte bandenfabriek Vredestein. Hij liet het huis en koetshuis verbouwen. Met name de Vlietzijde van het huis wijzigde. Hier werd de serre toegevoegd. Architect F.A. Koch verbouwde het koetshuis tot garage met chauffeurswoning. Tuinarchitect H.A.C. Poortman verwierf de opdracht om de tuin en de overtuin te moderniseren.
Van 1930 tot 1999 was Middenburg in bezit van de gemeente Voorburg en was het onder meer in gebruik als familiepension (1934/1940) en Huygenslyceum (1949/1952).
Het gepleisterde huis is gebouwd in eclectische stijl, waarbij neoclassicisme en neorenaissance het uitgangspunt zijn geweest. Het bestaat uit een souterrain, een bel-etage die via een bordestrap wordt bereikt, een verdieping en een zolderverdieping. Er is sprake van een klassieke opbouw, met een plint van natuursteen, een eerste bouwlaag met pilasters die op de Dorische orde gebaseerd zijn en een tweede bouwlaag met pilasters die naar de Ionische orde verwijzen. De eerste bouwlaag is met schijnvoegen afgewerkt, de tweede heeft casementen en risalerende vlakken.
Het interieur heeft veel details uit 1869 behouden, zoals stucplafonds, bovendeurstukken, glas-in-lood ramen en schouwen met houtsnijwerk. Ook hier voert de speelse vrijheid van het eclecticisme, waarin stijlelementen uit allerlei tijden tot een nieuw ontwerp zijn samengevoegd, de boventoon.

Deel dit monument

Adres

Westeinde 28, Voorburg

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Buitenplaats
Huidige functie:
Kantoor
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Voorburg
Instagram
Hashtag #