Monument

Kantoor van nU / Vergadering van Gelovigen

Adres

Peperstraat 20, Gouda

Praktische informatie

Voor bezoekers in een rolstoel is een rijplank beschikbaar die voor de ingang wordt gezet. Rolstoelgebruikers zijn zeer welkom.

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Goudse koopman in manufacturen Pieter de Raadt geeft in 1897 opdracht voor de bouw van een plaats van samenkomst voor de Vergadering van Gelovigen aan de Peperstraat. De Vergadering van Gelovigen wordt wel tot de evangelische beweging in het protestantisme gerekend. Het is een gemeenschap van christenen zonder vaste voorganger of predikant.

Wat opvalt aan het gebouw zijn de ramen. De glas-in-loodramen aan de achterzijde tonen een opkomende zon. Dat is in de Bijbel een beeld van Christus komst en een nieuw begin. De ramen aan de voorzijde zijn ook interessant. Dan gaat het vooral over de ramen die niet te zien zijn. Die zijn namelijk dichtgemetseld. Wie vanaf de straat omhoog kijkt kan nog goed zien waar ze gezeten hebben. De reden hiervoor is een belasting uit de negentiende eeuw: de zogenaamde deur- en vensterbelasting. Men betaalde belasting per deur en raam.

De grote trots van het pand is het plafond. Typisch negentiende-eeuws en gemaakt van papier-maché! In Europa werden in die tijd veel van deze plafonds gemaakt. De papier-maché was ijzersterk. Het recept was geheim en is helaas verloren gegaan. Er zijn in Gouda nog maar weinig panden met een dergelijk plafond dat nog zo gaaf is.

Tegenwoordig is in het pand een kantoor gevestigd.

Deel dit monument

Adres

Peperstraat 20, Gouda

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Praktische informatie

Voor bezoekers in een rolstoel is een rijplank beschikbaar die voor de ingang wordt gezet. Rolstoelgebruikers zijn zeer welkom.

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerkgebouw
Bouwperiode:
1897
Huidige functie:
Kantoor
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Gouda