Fotograaf: Ronald Peeters
Monument

Klooster van de Zusters van Liefde

Niet opengesteld, maar wel spandoeken met historische toelichting aan de gevelwanden en een virtuele rondleiding door het klooster via een QR-code.

Adres

Oude Dijk 1, Tilburg

Achtergrond informatie uitklap icoon

KLOOSTER ZUSTERS VAN LIEFDE
Oude Dijk 1-9 (rijksmonument)

De congregatie van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid werd in 1832 gesticht door mgr. Joannes Zwijsen. De congregatie begon met drie Belgische begijnen in een huisje op ‘t Heike. In 1833 verhuisden zes zusters naar de Nieuwlandstraat. In 1834 werd door dertien zusters een tehuis betrokken op de hoek van de Kloosterstraat en de Oude Dijk, dat door Zwijsen werd aangeduid als ‘het huis met de dertien celletjes’. In 1882 werd er een rijke Eclectische aanbouw toegevoegd aan de zijde van de Kloosterstraat, waardoor de oude kern van het klooster aan het oog is onttrokken. De Oude Dijk wordt verder geheel ingenomen door een lange wand van de uitbreiding, die in neorenaissance stijl werd gebouwd tussen circa 1890 en 1916 naar ontwerp van W.Th. van Aalst en L. Goyaerts.
In de loop van de tijd ontstond er een omvangrijk kloostercomplex, waaraan ook een lagere school, een mulo, een kweekschool, een lyceum, een weeshuis, een naaischool, een school voor kinderen met een geestelijke beperking en een huishoudschool verbonden waren. Achter het klooster ligt een enorme ommuurde tuin, waarvan een deel als Stadspark Oude Dijk openbaar toegankelijk is (ingang in de Nieuwstraat).

Deel dit monument

Adres

Oude Dijk 1, Tilburg

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Tilburg
Instagram
Hashtag #