Monument

De Mengfabriek in de voormalige Koudijs fabriek

programma
Za
Zo
Bezoek De Mengfabriek virtueel via www.monumentendagonline.nl

Adres

Tramkade 26, 's-Hertogenbosch

Openingstijden

za 12 sep. 09:00 - 09:00
zo 13 sep. 09:00 - 09:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

De Mengfabriek in de voormalige Koudijs fabriek

Dit als rijksmonument beschermde gebouw dateert uit 1909. Toen gaf H. Bruyelle opdracht voor de bouw van een meelfabriek naar ontwerp van de Tilburgse architect F.C. de Beer. Deze architect is ook verantwoordelijk geweest voor de aan de Parallelweg gelegen Grassofabriek. Sinds 1948 werd de meelfabriek geëxploiteerd door de firma Koudijs die hier omvangrijke uitbreidingen heeft gerealiseerd. Daarbij is de voormalige insteekhaven gedempt, de maalderij en magazijnen werden gebruikt voor opslag en de wasserij voor kantoorruimte. De omvangrijke graansilo’s zijn buiten werking gesteld. De oude kern van de fabriek werd gevormd door een U-vormig gebouw met een trappenhuis en een waterreservoir voor de sprinklerinstallatie dat boven het dak uitsteekt. De U-vorm is nu buitenruimte geworden waardoor deze goed zichtbaar is.

Sinds 2015 is hier De Mengfabriek, het laboratorium voor lokale en circulaire economie én culturele hotspot, gevestigd. De Mengfabriek is inmiddels een plek van betekenis op het gebied van stedelijke transitie, sociale innovatie, architectuur en stedenbouw, verschillende ambachten en ruimte voor de ontwikkeling van vele talenten. Elke dag is er wel wat te beleven!

Het is mogelijk een speciaal kijkje te nemen in dit authentieke pand door middel van video- en dronebeelden. De bijzondere opnames zijn te vinden op www.monumentendagonline.nl.

 

Deel dit monument

Adres

Tramkade 26, 's-Hertogenbosch

Openingstijden

za 12 sep. 09:00 - 09:00
zo 13 sep. 09:00 - 09:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Fabriek
Huidige functie:
Horecagelegenheid
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
's-Hertogenbosch
Instagram
Hashtag #openmonumentendag