Fotograaf: F. van Hulst
Monument

Kraantje Lek

Adres

Duinlustweg 22, Overveen

Achtergrond informatie uitklap icoon

Kraantje Lek is gelegen aan het begin van het historische Visserspad tussen Zandvoort en Overveen. Eeuwen geleden beliepen de Zandvoortse vissersvrouwen dit mulle pad met de visvangst die hun mannen aan wal hadden gebracht, om deze te verkopen op de markt in Haarlem. Halverwege deze tocht namen ze een welverdiende rustpauze bij Kraantje Lek, met uitzicht op de Holle Boom, waar volgens de dorpsverhalen kinderen uit geboren werden. De markante witte herberg en de legendarische holle boom aan de voet van de ruim acht meter hoge duin ‘de Blinkert’ is al vier eeuwen een gewilde ontmoetingsplaats om de maag te vullen en te ontspannen tijdens de reis van A naar B.

Het is onduidelijk hoe Kraantje Lek aan deze bijzondere naam gekomen is. Er wordt wel verondersteld dat de naam Kraantje Lek te maken zou kunnen hebben met het lekken van het duinwater wat werd aangevoerd door de Haarlemse beek. De naam zou verwijzen naar het voormalige Vollemeer dat onder het hoge duinzand is verdwenen met enkele hofstedes. Het Vollemeer van weleer is nu landgoed Koningshof van Natuurmonumenten. Er zijn ook bronnen die stellen dat de naam Kraantje-lek is afgeleid van het schenken van diverse soorten drank. Zeker is in ieder geval dat er aan het begin van de vorige eeuw een uithangbord met een lekkende kraan heeft gehangen. Kraantje Lek is een rijksmonument.

In de holle boom konden zich vroeger wel zes schoolkinderen tegelijk verbergen. Maar in een grijs verleden, zo wil het volksgeloof, moet de voorraad kinderen in de toverboom onuitputtelijk zijn geweest. Daar haalden de Haarlemse moeders hun baby’s vandaan. Veel later zou de bekende Haarlemse tekstschrijver Lennaert Nijgh schrijven: ‘Je komt gewoon, al vind je het gek, uit de Holle Boom bij Kraantje Lek‘.

De eeuwenoude Holle Boom, een iep, heeft in 1972 het loodje gelegd. Het onderste stuk van de stam (met zijn grote gaten waarin het fijn verstoppertje spelen was) is daarna met veel kunst- en vliegwerk overeind gehouden. In 2007 is dit natuurlijke restant door de Haarlemse beeldhouwer Kees Verkade († 2020) vervangen door een 1:1 bronzen afgietsel. Daarmee is het beeld een duurzame en respectvolle herinnering aan een boom die geschiedenis heeft geschreven.

Deel dit monument

Adres

Duinlustweg 22, Overveen

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Oorspronkelijke functie:
herberg
Bouwperiode:
18e eeuw
Huidige functie:
restaurant
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Overveen
Instagram
Hashtag #