Monument

Landgoed Klein Vennep

De Grazende Zwaan is het hele weekend op Klein Vennep aanwezig met veel verschillende voorstellingen. www.grazendezwaan.nl

Adres

Hoofdweg 1041, Nieuw-Vennep
Reserveren

Achtergrond informatie uitklap icoon

“Kleine Vennep” uit het Interbellum, gebouwd omstreeks 1928 in traditionele baksteenbouw. De boerderij is omstreeks 1950 verlengd met het dubbel vierkant van nabijgelegen een 19de-eeuwse boerderij. De vergroting van de boerderij is geen negatieve aantasting, maar heeft juist het karakter (kleine kop, grote romp) versterkt.

De boerderij heeft een bedrijfsgedeelte met een bouwhoogte van één bouwlaag onder zadeldak met zwarte Hollandse pannen en met wolfseinden. Het woonhuis heeft een hoogte van een bouwlaag plus een kapverdieping onder een zadeldak met rood geglazuurde kruispannen en met wolfseind. Het pand is opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in halfsteens verband. Boven de plint is een rollaag aangebracht. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen van het woonhuis een rechthoekig houten schuifvenster met een strek in decoratief metselwerk.

Op de middenas, onder het wolfseind, is een tegeltableau met de naam van de boerderij “KLEINE VENNEP” aangebracht.

De kop-rompboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als qua exterieur merendeels gaaf bewaard gebleven en zeldzaam geworden voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de late jaren ’20 van de 20ste eeuw op het Noordhollandse platteland met een zeer grote landbouwschuur en opgetrokken in traditionele baksteenbouw. Daarnaast heeft de boerderij situationele waarde door de ligging in het open polderland van de Haarlemmermeerpolder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Deel dit monument

Adres

Hoofdweg 1041, Nieuw-Vennep

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden
Reserveren

Achtergrond informatie

Type monument:
Boerderij
Oorspronkelijke functie:
Boerderij
Bouwperiode:
Interbellum, rond 1928
Huidige functie:
boerderij
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Nieuw-Vennep
Instagram
Hashtag #