Monument

Laurentiuskerk

Za
1 activiteit

Adres

Dr. Van Noortstraat 86-88, Leidschendam

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Nadat weer was toegestaan het Rooms-Katholieke geloof te belijden vond er een euforische bouw plaats van rooms-katholieke kerken. In elkaars nabijheid werden binnen dertig jaar drie grote katholieke kerken gebouwd: de St Laurentiuskerk te Stompwijk, de St Martinuskerk te Voorburg en de H. Petrus en Pauluskerk te Leidschendam. Alle 3 ontworpen door architect E.J. (Evert) Margry (1841-1891).

De Sint Laurentiuskerk, ingewijd in 1873, is ontworpen als een driebeukige kruisbasiliek. Deze heeft een plattegrond in de vorm van een kruis, een (verhoogd) middenschip en twee zijbeuken. Dwars daarop staat de dwarsbeuk. Deze armen van de kerk worden de transepten genoemd.

Margry ontwierp niet alleen het exterieur van de kerk maar ook het interieur. Een Gesamtkunstwerk! Veel van het neogotische interieur in deze kerk is goed bewaard gebleven zoals de beschilderingen van het houten tongewelf, de doopkapel met zijn marmeren doopvont, de tegelvloer in middenschip en zijbeuken, de houten kerkbanken en de drie biechtstoelen. Ook in het koor zijn nog enige resten te zien van de 19de eeuwse muurschilderingen.

De kerk is een rijksmonument en wordt omschreven als een goed voorbeeld van een neogotische kerk uit het oeuvre van Margry en een kerk met een cultuurhistorische waarde vanwege haar beeldbepaling in de dorpskern van Stompwijk.

Deel dit monument

Adres

Dr. Van Noortstraat 86-88, Leidschendam

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Leidschendam