Monument

Lazaruspoortje

programma
Za

Adres

Achter de Kerk 14, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het Lazaruspoortje geeft toegang tot de Museumtuin en het Museum Gouda. Van 1609 tot 1940 was dit de toegang tot het Goudse leprozen- of lazaruserf achter het Proveniershuis aan de Hoge Gouwe. Het poortje zelf stond aan het Nonnenwater. Naarmate het aantal zorgbehoevende melaatsen afnam, werden in het leprooshuis meer bejaarde kostkopers (“proveniers”) gehuisvest. In 1652 was er nog maar één zieke. Tegen die tijd was het leprooshuis daadwerkelijk een bejaardentehuis geworden. In volgende eeuwen dienden de gebouwen tot huisvesting van wisselende groepen, van militairen tot weeskinderen.

In 1852-1853 werd op die plek een gasfabriek en in 1910 een elektriciteitsfabriek gebouwd. Dat ging natuurlijk ten koste van de oude gebouwen. In 1909 werden het hoofdgebouw aan de Hoge Gouwe en de proveniershuisjes erachter gesloopt. In 1939 werd ook het Lazaruspoortje afgebroken, maar de onderdelen bleven bewaard en zijn in 1965 weer opgebouwd als toegang tot de Catharinatuin bij het stedelijk museum.

Het beschilderde reliëf (waarschijnlijk van Gregorius Cool) boven de ingang toont de gelijkenis van de arme Lazarus, aan wie de rijkaard geen kruimel van zijn dis gunde. Na zijn dood belandde Lazarus in de hemel en op Abrahams schoot, zoals boven het reliëf is afgebeeld.

Aan de “binnenkant” van deze toegang staat een ander poortje, dat afkomstig is van het in 1938 afgebroken Oude Vrouwenhuis aan de Kleiweg.

Deel dit monument

Adres

Achter de Kerk 14, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Toegang tot leprozen- of lazaruserf
Huidige functie:
Toegang tot Museum Gouda
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Gouda
Instagram
Hashtag #omdgouda