Houtzaagmolen De Heesterboom

Al vóór 1663 stond er op de huidige werf van de firma Noordman een houtzaagmolen en werd er in hout gehandeld. Van de drie houtzaagmolens die hier destijds stonden, resteert alleen molen ‘De Heesterboom’ uit 1804. Toen de ontwikkeling van elektromotoren het gebruik van de wind overbodig maakte, werd de krukas van molen ‘De Heesterboom’ in 1924 van een elektrische aandrijving voorzien. Op motoraandrijving bleef de molen nog tot 1953 allerlei bomen verzagen, totdat een breuk van de krukas het hele binnenwerk stillegde. Deze molen staat als één van de weinige molens in de top 100 van Rijksmonumenten en dat is niet voor niets. Gelukkig is na de oorlog de noodzaak van het behoud van deze houtzaagmolen ingezien, vanwege het authentieke interieur: een intact binnenwerk en compleet met alle originele gereedschappen. Het is zelfs de enige zaagmolen waar de oorspronkelijke binnenvang-inrichting nog aanwezig is. Dankzij inzet van De Hollandsche Molen en met provinciale en gemeentelijke subsidies werd de molen in 1962 gerestaureerd.
Van oudsher werden er veel verschillende houtsoorten verzaagd afkomstig uit Duitsland (vooral eiken), Finland, Rusland en Noord-Amerika. Het hout werd regelmatig door de directeuren van firma Noordman persoonlijk in de bossen in Duitsland uitgekozen. De bijeengebonden boomstammen dreven vervolgens als houtvlot de Rijn af naar Dordrecht, gesleept door jaagpaarden of stoomsleper.

TypeMolen
SubtypeHoutzaagmolen
StatusRijksmonument
Oorspronkelijke functieHoutzaagmolen
Huidige functieHoutzaagmolen
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
Haagweg 79
2321 AC Leiden

Openingstijden
zaterdag 8 sep 12:00 - 17:00 uur
zondag 9 sep 10:00 - 17:00 uur

Bijzonderheden
Kinderen onder begeleiding van één volwassene per kind. De molen wordt in werking gesteld bij voldoende wind. Betreden op eigen risico. Houd rekening met wachttijd.