Het houten kerkgebouw is in 1950 opgetrokken in opdracht van de Nederlandse Protestanten Bond, afdeling Doorn. Architectenbureau G.W.F. Berning te Baarn leverde het ontwerp voor het kerkgebouw.
Het perceel werd gekocht van de heer M. Lels, directeur van L. Smit en Co’s Internationale Sleepdienst te Rotterdam. Dankzij zijn bemiddeling kon de Nederlandse Protestanten Bond, ondanks de schaarste aan hout in de periode net na de oorlog, een partij stuwhout verkrijgen voor de opbouw van de wanden van de kerk. Stuwhout is hout dat bestemd is om scheepsladingen vast te zetten. Op 1e Pinksterdag van dat jaar is de kerk in gebruik genomen. Op het dak van de kerk kwam een torentje, waarin in 1951 een luidklok werd aangebracht. Deze luidklok werd aangeboden door dokter Endert. De oudste zoon van deze dokter luidde de klok voor het eerst op 1e Kerstdag 1951.
Op zondag 15 mei 2005, bij het 55-jarig bestaan van het duurzame kerkgebouw, kreeg het de naam Ludenkapel. De heer J.M. Luden, kleinzoon van de familie Luden, onthulde het nieuwe naambord. Het hele jaar door staan er bloeiende planten en struiken in de tuin.
Tijdens deze open monumentendag exposeert Eduart Baçe met enkele keramieken en non-figuratieve werken in de Ludenkapel. Daarnaast blijven zijn eerdere figuratieve afbeeldingen van vluchtelingen ( in bruikleen) te bezichtigen.