Monument

Mariënburg

Adres

Sint Janssingel 92, 's-Hertogenbosch

Achtergrond informatie uitklap icoon

Aan de Dommel pronkt sinds oudsher het klooster Mariënburg en is gelegen bij het vroegere, gelijknamige middeleeuwse klooster uit de 15e eeuw. Hiervan is de in 1929 ingrijpend verbouwde kapel uit 1491 langs het straatje Walpoort bewaard gebleven. Het klooster werd gebouwd in 1897-1899 naar ontwerp van J. van Groenendael in een neogotische architectuur. De centrale toegangshal van het complex heeft fraaie netgewelven op granieten kolommen, voorzien van bladkapitelen.
De kloosterkapel is ingedeeld in zeven traveeën en heeft een koorsluiting met vijf vlakken van een achthoek. De kapel heeft een driebeukige vorm en bezit uitwendig luchtbogen, op het zadeldak staat een hoge dakruiter met spits. Inwendig heeft de kapel een driedelige opbouw: kolommen met scheibogen, daarboven een galerij en een lichtbeuk met spitsboogvensters.

De kerkruimte heeft bepleisterde bakstenen kruisgewelven. De beschildering van de kapel, de glas-in-loodramen en het altaar dateren van na de Tweede Wereldoorlog.
Ooit legden de zusters van Jezus, Maria, Josef (JMJ) zich hier te ruste na een dag met liefde en toewijding onderwijzen, maar vanaf medio 2017 studeren, onderzoeken, werken en slapen hier ondernemende bollebozen. Daarmee wordt een lange traditie van onderwijs en wonen voortgezet: het klooster wordt Mariënburg Campus.

De Brabantse universiteiten van Tilburg en Eindhoven hebben de handen ineengeslagen om in Mariënburg The Jheronimus Academy of Data Science te vestigen. Dit is een opleidingsinstituut voor masterstudenten en promovendi in Data Science & Entrepreneurship. Mariënburg biedt huisvesting biedt aan 25 bedrijven in de Data/IT branche en aan bewoners van 77 appartementen, waaronder studenten afkomstig uit de hele wereld die een opleiding volgen aan diverse scholen/universiteiten in Nederland.

Als eerste monument in Nederland gebruikt Mariënburg geen gas meer.

Deel dit monument

Adres

Sint Janssingel 92, 's-Hertogenbosch

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
kloostercomplex
Huidige functie:
opleidingsinstituut
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
's-Hertogenbosch