Monument

Molen Berg – Winschoten

Za
Uitleg over de werking van de molen

Adres

Grintweg 61, Winschoten

In het kort

  • Koren-, pel- en schorsmolen (1854)

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Molen Berg, een achtkante bovenkruier met stelling, werd in 1854 gebouwd in opdracht van J.D. Buurma. Tot die tijd had hij een standerdmolen in het centrum van Winschoten, tussen de Langestraat en de Venne. Buurma liet deze molen bouwen om de wind beter te kunnen vangen en om meer ruimte te krijgen voor pel- en maalstenen en opslag van graan en meel.

In 1856 werd de molen door de bliksem getroffen. Eén van de houten wieken werd versplinterd en raakte daarbij de twee zoons van de molenaar en een knecht. Een zoon overleed direct, de ander werd invalide.

De molen ging in 1866 over in handen van J.J. Mulder die er stoommachines plaatste voor een houtkoolbranderij en brikettenfabriek. Tien jaar later begon hij ook eikenschors te malen. Die werd veel gebruikt in de leerlooierijen die Winschoten rijk was. Nadat Mulder in de molen verongelukte, werd de molen verkocht aan de familie Berg. Sinds 1956 is de molen eigendom van de gemeente Winschoten (nu Oldambt).

De molen heeft Engels kruiwerk. In plaats van zeilen zie je kleppen op de wieken. Binnen is de molen uitgerust met drie koppels maalstenen en twee pelstenen.

Deel dit monument

Adres

Grintweg 61, Winschoten

In het kort

  • Koren-, pel- en schorsmolen (1854)

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Koren-, pel- en schorsmolen
Bouwperiode:
1854
Huidige functie:
Molen
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Winschoten
Instagram
Hashtag #