Monument

Mozes en Aäronkerk

programma
Za
Zo

Adres

Waterlooplein 207, Amsterdam

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00
zo 13 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

De neoclassicistische Sint Antonius van Padua werd in 1841 gebouwd ter vervanging van een zeventiende-eeuwse schuilkerk. De gangbare bijnaam dankt de huidige kerk aan de namen van de twee woonhuizen waarin deze voorganger was gehuisvest, ‘Moyses’ en ‘Aäron’. Ontwerper van het nieuwe kerkgebouw in waterstaatsstijl was de Vlaming T.F. Suys, hofarchitect van koning Willem I en directeur van de Amsterdamse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. De voorgevel lijkt geheel van natuursteen. In werkelijkheid zijn dat alleen de Ionische zuilen, de pilasters, de plint en het bordes. Alle overige onderdelen zijn uitgevoerd in gepleisterde baksteen of geschilderd hout. De Korinthische kapitelen in het interieur zijn geïnspireerd op die van het Pantheon in Rome, die Suys tijdens zijn studietijd daar minutieus had nagetekend. Het barokke hoofdaltaar is afkomstig uit de oude schuilkerk, evenals enige beelden en enkele geschilderde altaarstukken van Jacob de Wit. Het orgel stamt uit 1871.

Tijdens Open Monumentendag Amsterdam zijn er dit jaar negen leuke routes. Je kunt die op eigen initiatief lopen of fietsen. De routes leiden je kriskras langs de mooiste monumenten in de stad. Een aantal daarvan – waaronder dit monument – kun je bezoeken omdat het ruime panden met eenrichtingsverkeer zijn. Reserveren wordt hiervoor verplicht, dit is mogelijk vanaf begin september.

Ga voor meer informatie naar: Amsterdam.nl/openmonumentendag

Goed geschoold

Ga tijdens Open Monumentendag Amsterdam terug naar school! Het thema van dit jaar is namelijk ‘Goed geschoold’. Dus grijp je kans om monumentale schoolgebouwen te bekijken, te zien wat Amsterdams vakmanschap inhoudt en om de nalatenschap van Amsterdamse leermeesters als Hildo Krop en Jacob de Wit te bewonderen.

Deel dit monument

Adres

Waterlooplein 207, Amsterdam

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00
zo 13 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Architect:
T.F. Suys
Huidige functie:
Sociaal-culturele en -educatieve bestemming
bekijk alle monumenten in
Amsterdam
Instagram
Hashtag #OMD_Amsterdam