Monument

mr. A.C. baron Van der Feltzgemaal

Adres

Bandijk 23 + 25, Terwolde

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het mr. A.C. baron Van der Feltzgemaal is dit jaar voor het eerst opengesteld op de Open Monumentendag. Het gemaal is sinds dit jaar een gemeentelijk monument en bestaat uit twee gebouwen: het voormalige stoomgemaal met ketelhuis en het huidige elektrische gemaal. Binnenkort gaan hier allerlei ontwikkelingen plaatsvinden. Het terrein wordt herontwikkeld, er wordt een nieuw pompgebouw erbij gebouwd en het oude stoomgemaal wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming.

Geschiedenis
De waterhuishouding in Terwolde en Nijbroek was aan het begin van de 20ste eeuw aan modernisering en verbetering toe. Om de waterafvoer efficiënter te maken en zo de wateroverlast te verminderen, werd het Toevoerkanaal aangelegd van Nijbroek naar de IJssel. Op het punt waar het kanaal in de IJssel stroomde werd een stoomgemaal met een ketelhuis en een hoge schoorsteen gebouwd. Enkele decennia later bleek het gebruik van stoom verouderd te zijn en werd naast het stoomgemaal een nieuw elektrisch gemaal aangelegd. Dit gemaal werd vernoemd naar de toenmalige dijkgraaf: A.C. baron Van der Feltz. Hij had zich ingezet voor de komst van het elektrische gemaal. Opvallend is dat het gebouw van het stoomgemaal en ook het ketelhuis bleven bestaan, alleen de schoorsteen werd gesloopt. Het oude stoomgemaal werd omgebouwd tot woning voor de beheerder van het elektrische gemaal.

De toekomst
Tegenwoordig is ook het elektrische gemaal aan modernisering toe. De pompcapaciteit moet vernieuwd en uitgebreid worden om aan de actuele maatstaven voor toekomstig waterbeheer te voldoen. In de lijn met de geschiedenis wordt er een nieuw gebouw aan het ensemble toegevoegd, zodat de drie gebouwen samen het verhaal en de ontwikkeling van de waterhuishouding van deze plek vertellen. Samen met het waterschap Vallei en Veluwe, de provincie Gelderland en de coöperatie Nijbroek neemt de gemeente Voorst deel aan de Erfgoed Deal om dit mogelijk te maken.

Deel dit monument

Adres

Bandijk 23 + 25, Terwolde

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
gemaal
Bouwperiode:
1918 en 1951
Huidige functie:
gemaal
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Terwolde