Monument

Museumwoning Hazelaarstraat

Programma
Zo

Adres

Hazelaarstraat 69, Arnhem

In het kort

  • Malburgen-West
  • Eengezinswoning
  • De draadomroep, ofwel radiodistributie, is nog aanwezig

Openingstijden

zo 10 sep. 13:30 - 16:30

Praktische informatie

Openstelling, rondleiding
Reserveren is niet nodig

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De woning Hazelaarstraat 69 is rond 1946 ontworpen door de architect W.E.D. de Geus en opgeleverd in 1947. Een eengezinswoning met kamer-en-suite: de voor- en achterkamer zijn gescheiden door schuifdeuren. In de hal en de keuken ligt een oorspronkelijke granitovloer. Het aanrechtblok is wellicht van Bruynzeel, met granitoblad. De roestvrij stalen spoelbak is zeer waarschijnlijk origineel. In de woonkamer zijn de Bruynzeeldeuren en de schouw origineel en werd de woning verwarmd door een kolenkachel. Oorspronkelijk had de woning geen badkamer. Een mooie woning, zoveel mogelijk ingericht naar de tijd van toen en een bewoner die u graag alles vertelt over vroeger.

Meer informatie op www.museumwoningenarnhem.nl

Leven en doorgeven

De museumwoningen in Arnhem verdienen dit jaar bijzondere aandacht tijdens Open Monumentendag, dat dit jaar het thema ‘Leven en doorgeven’ heeft.

Het initiatief begon met de zogenaamde Maycrete-woningen uit 1947 in de wijk Alteveer. Deze panden waren onderdeel van een plan om de grote woningnood in Arnhem na de verwoestingen tijdens de oorlog op te lossen. Toen sloop dreigde voor deze wederopbouwwoningen, ontstond het plan om een woonblok naar het Openluchtmuseum te verplaatsen.

Maar door contacten tussen Volkshuisvesting en het Openluchtmuseum leidde dit al snel tot de gedachte dat het eigenlijk mooier zou zijn om een serie museumwoningen in hun oorspronkelijke context, in de eigen buurt, te laten zien. Zo ontstond het idee om als het ware een levend openluchtmuseum buiten de hekken van het reguliere Openluchtmuseum te creëren.

De eerste museumwoning opende in 2013, en inmiddels zijn er verschillende woningen te bezichtigen, die dateren van 1866 tot in 1971. De deelnemende huurders hebben een affiniteit met geschiedenis en richten hun woningen in naar de tijd van toen. Zo wordt zowel de buitenkant als ideeën over het interieur behouden. Tegelijkertijd biedt het initiatief een bijzondere woonplaats voor de huurders, die bijdragen aan het aantrekkelijker maken van Arnhem en de geschiedenis van de stad uitdragen. Het initiatief is dan ook al jaren een groot succes.

Tijdens Open Monumentendag kunt u verschillende woningen bezoeken. Voor meer informatie over de andere opengestelde museumwoningen:

Wist je dat?

Er in Arnhem maar liefst elf museumwoningen zijn?

Deel dit monument

Adres

Hazelaarstraat 69, Arnhem

In het kort

  • Malburgen-West
  • Eengezinswoning
  • De draadomroep, ofwel radiodistributie, is nog aanwezig

Openingstijden

zo 10 sep. 13:30 - 16:30

Praktische informatie

Openstelling, rondleiding
Reserveren is niet nodig

Achtergrondinformatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Woning
Architect:
W.E.D. de Geus
Bouwperiode:
1947
Huidige functie:
Woning
bekijk alle monumenten in
Arnhem