Monument

Museumwoning Zilverschoonstraat

Programma
Zo
1 activiteit

Adres

Zilverschoonstraat 30, Arnhem

In het kort

  • Eén van de eerste doorzonwoningen in Nederland
  • Bijna alles in de woning is nog origineel
  • Malburgen-Oost

Openingstijden

zo 10 sep. 13:30 - 16:30

Praktische informatie

Openstelling, rondleiding
Reserveren is niet nodig

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De woning is in 1951 gebouwd in opdracht van woningcorporatie Centrale Woningstichting, de voorloper van Volkshuisvesting Arnhem. De opdracht was ’68 goedkope woningen’ in Malburgen te bouwen op basis van maar liefst veertien (ja, echt geen typefout) pagina’s bestek en voorwaarden. Tijd van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, tijd van woningnood en schaarste als het ging om bouwmaterialen. Na een huurcontract van 65 jaar is de woning in 2017 gerestaureerd. Bijna alles in de woning is origineel. De vaste kasten (met alle sleutels), de gordijnplanken, de ijzeren deurkrukken, het beton-emaille op de wanden, de trap in de tuin etc. Het is één van de eerste doorzonwoningen, waardoor het woningtype met een voor- en achter(slaap)kamer naar de achtergrond werd verdreven. Het keukenblok is gerestaureerd: een prachtig Bruynzeel keukenblok met granitoblad, ontworpen door Piet Zwart. De badkamer heeft de originele granitovloer en in de woonkamer ziet u de ouderwetse, zwarte kolenkachel als enige warmtebron.

Een eengezinswoning, die de sfeer van toen ademt en een bewoner die u graag alles vertelt over het leven van toen.

Meer informatie op www.museumwoningenarnhem.nl

Leven en doorgeven

De museumwoningen in Arnhem verdienen dit jaar bijzondere aandacht tijdens Open Monumentendag, dat dit jaar het thema ‘Leven en doorgeven’ heeft.

Het initiatief begon met de zogenaamde Maycrete-woningen uit 1947 in de wijk Alteveer. Deze panden waren onderdeel van een plan om de grote woningnood in Arnhem na de verwoestingen tijdens de oorlog op te lossen. Toen sloop dreigde voor deze wederopbouwwoningen, ontstond het plan om een woonblok naar het Openluchtmuseum te verplaatsen.

Maar door contacten tussen Volkshuisvesting en het Openluchtmuseum leidde dit al snel tot de gedachte dat het eigenlijk mooier zou zijn om een serie museumwoningen in hun oorspronkelijke context, in de eigen buurt, te laten zien. Zo ontstond het idee om als het ware een levend openluchtmuseum buiten de hekken van het reguliere Openluchtmuseum te creëren.

De eerste museumwoning opende in 2013, en inmiddels zijn er verschillende woningen te bezichtigen, die dateren van 1866 tot in 1971. De deelnemende huurders hebben een affiniteit met geschiedenis en richten hun woningen in naar de tijd van toen. Zo wordt zowel de buitenkant als ideeën over het interieur behouden. Tegelijkertijd biedt het initiatief een bijzondere woonplaats voor de huurders, die bijdragen aan het aantrekkelijker maken van Arnhem en de geschiedenis van de stad uitdragen. Het initiatief is dan ook al jaren een groot succes.

Tijdens Open Monumentendag kunt u verschillende woningen bezoeken. Voor meer informatie over de andere opengestelde museumwoningen:

Wist je dat?

Er in Arnhem maar liefst elf museumwoningen zijn?

Deel dit monument

Adres

Zilverschoonstraat 30, Arnhem

In het kort

  • Eén van de eerste doorzonwoningen in Nederland
  • Bijna alles in de woning is nog origineel
  • Malburgen-Oost

Openingstijden

zo 10 sep. 13:30 - 16:30

Praktische informatie

Openstelling, rondleiding
Reserveren is niet nodig

Achtergrondinformatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Woning
Bouwperiode:
1951
Huidige functie:
Woning

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Arnhem