Monument

Nederlands Hervormde Dorpskerk

Adres

Dorpsstraat 2, Baambrugge

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het gebouw van de Hervormde Gemeente te Baambrugge is in 1844 gebouwd. De eerste steen werd op 15 maart 1844 gelegd door de achtjarige Paulus Hubert Andries Martini Buijs, bewoner van het kasteel Loenersloot. De geschiedenis van het gebouw en de gemeente gaat echter terug tot omstreeks 1400. Toen werd er in Baambrugge een kapel gebouwd, als onderdeel van de parochiekerk van Abcoude. Na de afzwering van de Spaanse overheerser Filips II in 1581, werd bij ‘placcaat’ van 1584 de uitoefening van de Roomse eredienst verboden. De uitwerking hiervan vond in Abcoude plaats in 1586. In 1842 bleek het oude kerkgebouw in zo’n slechte staat, dat besloten werd tot totale nieuwbouw. Tot architect/opzichter werd benoemd G. Meijers uit Diemen, die in dienst was bij het hoogheemraadschap ‘Aemstelland’. Hij ontwierp het kerkgebouw in wat wel ‘waterstaatstijl’ wordt genoemd. De gevel kan neoclassicistisch genoemd worden en grijpt terug op klassieke vormen.
In het kerkgebouw bevindt zich nog een houten preekstoel uit het jaar 1642. Het orgel dateert uit 1862/63 en is gebouwd door orgelbouwer Knipscheer te Amsterdam.
De toren is het oudste bouwwerk van het kerkgebouw. Het exacte bouwjaar is niet bekend. De spits van de toren is in 1726 vernieuwd. In 1651 werd er een luidklok in de toren geplaatst. Het uurwerk dateert uit 1615 en werd in 1684 en 1743 gerepareerd. Dit fraaie, maar vooral unieke voorwerp is sinds 1978 niet meer in de toren aanwezig, maar prijkt, sinds de laatste restauratie in 2013/2014, in het kerkgebouw.

Tijdens de openstelling zijn gidsen aanwezig om uw vragen te beantwoorden

Deel dit monument

Adres

Dorpsstraat 2, Baambrugge

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Bouwperiode:
1844
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Baambrugge
Instagram
Hashtag #