Monument

KoepelKathedraal Haarlem

Za
Zo
4 activiteiten

Adres

Leidsevaart 146, Haarlem

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00
zo 15 sep. 12:00 - 17:00

De KoepelKathedraal is één van de grootste kerken van Nederland. Het is een uniek monument door o.a. de glas-in-loodramen, mozaïek, beeldhouw- en edelsmeedkunst en schilderingen van Mulders en Gijs Frieling. De kerk werd tussen 1895 en 1930 in drie verschillende periodes gebouwd, waardoor er diverse bouwstijlen zijn terug te zien; neogotisch, Jugendstil plus opmaat naar de Amsterdamse School en Berlage.

Bijzonder is dat zowel in het interieur als het exterieur ornamenten en bouwvormen van oriëntaalse invloeden te ontdekken zijn. Daarmee goed te zien hoe de architectuur zich in Nederland in die periode ontwikkelde. Samen met de Sagrada Família in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel staat de kerk in de top vijf van belangrijkste Europese kerken uit de periode 1850-1950.

Wist je dat?

De recente, bijna afgeronde restauratie van de KoepelKathedraal dit jaar een grote Europese prijs heeft gewonnen? Europa Nostra Awards heeft in de categorie European Heritage deze belangrijke prijs aan de KoepelKathedraal toegekend. http://www.europeanheritageawards.eu/winners/cathedral-saint-bavo-haarlem-netherlands/ En wist u dat de KoepelKathedraal onderdeel is van het Grootste Museum van Nederland https://www.grootstemuseum.nl/nl/ ?

Deel dit monument

Adres

Leidsevaart 146, Haarlem

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00
zo 15 sep. 12:00 - 17:00
bekijk alle monumenten in
Haarlem
Instagram
Hashtag #Visithaarlem