Monument

Noodbestuurspost

Za
Unieke kans om de noodbestuurspost te bezoeken!

Adres

Tuinweg 5, Zuid-Beijerland

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Tijdens de jaren ’60 van de twintigste eeuw bereikten de spanningen van de Koude Oorlog een dieptepunt. De bouw van de Berlijnse Muur in 1961, de Cubacrisis van 1962, de Vietnamoorlog: de situatie in de wereld was alles behalve rooskleurig, en het gevaar van een nieuwe wereldoorlog waarbij atoomwapens gebruikt zouden worden lag op de loer. Overal ter wereld bereidden mensen zich voor op een mogelijke kernoorlog, ook in de Hoeksche Waard.

Bij het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis in Zuid-Beijerland werd in 1967 dan ook rekening gehouden met de dreiging van een kernoorlog. Onder het nieuwe gemeentehuis werd een bunker/atoomkelder gebouwd die tijdens een atoomoorlog gebruikt kon worden als noodbestuurspost. De noodbestuurspost was bedoeld voor een select groepje van de gemeente die de gemeente moest aansturen in een crisissituatie. De atoomkelder onder het gemeentehuis van Zuid-Beijerland heeft een extra zware betonnen constructie, ligt voor de helft ondergronds en was bestand tegen nucleaire fall-out die volgt op een aanval met kernwapens.

Als gevolg van een herinrichting van het centrum van Zuid-Beijerland zal de noodbestuurspost verdwijnen. De oorspronkelijke inrichting en apparatuur van de noodbestuurspost zijn al lang verdwenen, maar de zware deuren en de bijzondere sfeer maken een bezoek aan deze locatie tot een speciale beleving. Eigenaar Konijnendijk Mode stelt de noodbestuurspost op Open Monumentendag eenmalig open voor publiek. Een unieke kans om deze bijzondere locatie in de Hoeksche Waard te bekijken!

Deel dit monument

Adres

Tuinweg 5, Zuid-Beijerland

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Verdedigingswerk
Oorspronkelijke functie:
Noodbestuurspost / atoomkelder
Architect:
T.C. Bos
Bouwperiode:
1968
Huidige functie:
Opslag
bekijk alle monumenten in
Zuid-Beijerland