Monument

Oranjekerk

Adres

Stationsplein 17, Gouda

Praktische informatie

Bezoekers in een rolstoel kunnen gebruik maken van de ingang die zich links aan de achterzijde van het gebouw bevindt.

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Oranjekerk wordt in de wandelgangen ook wel de Stationspleinkerk genoemd. De kerk is de opvolger van zaal Oranje-Nederland (voorheen Turfmarkt 54-56). Dit gebouw was eerst in eigendom bij uitgever B.H. Maaskant, die prekenboekjes en andere stichtelijke lectuur uitgaf. Hier werd op 12 juli 1908 de Gereformeerde Gemeente geïnstitueerd. Vanwege de gestage groei werd in 1935 besloten een nieuwe kerk bij het station te bouwen. Op 21 april 1936 werd de bouw aanbesteed aan de Goudse aannemer C.J. Smit voor het bedrag van fl. 44.887,-. De aannemer realiseerde het gebouw in een recordtempo. Al op 8 december van datzelfde jaar werd de eerste dienst gehouden.
Installatiebedrijf N.W. Schreuder uit Amersfoort legde in deze kerk centrale verwarming aan; een luxe die in die tijd nogal wat kerkgebouwen moesten ontberen. In het kerkelijk weekblad De Saambinder adverteerde dit bedrijf dat ook deze kerk verwarming van Schreuder heeft: “Daar gingen zelfs de mensen uit de Ger. Kerk te kerk omdat het daar zoo lekker warm was!”
Een jaar later werd de fraaie pastorie naast de kerk gebouwd.

De oorlogsjaren hebben de Oranjekerk geen goed gedaan. Drie dagen na het uitbreken van de oorlog kreeg de kerkenraad al opdracht om de kerk onmiddellijk te ontruimen. Het gebouw moest dienen om evacués op te vangen. Na het bombardement op Rotterdam op dinsdag 14 mei 1940 waren dat voornamelijk vluchtelingen uit de zwaar getroffen binnenstad. Werk aan de winkel… alle banken moeten uit de kerk worden verwijderd. Ze worden onder dekzeilen buiten opgeslagen. De kerkvloer wordt met een laag stro bedekt en gereed gemaakt voor opvang.
Op maandag 6 november 1944 ligt de kerk in de vuurlinie bij het bombardement op het stationsgebouw. Dat verandert in een rokende puinhoop. De kerk loopt hierbij zware schade op. Er worden tienduizend pannen van het dak geblazen, bijna alle glas-in-loodramen worden vernield en ook het interieur moet het gedeeltelijk ontgelden. De herstelkosten worden geraamd op zo’n tienduizend gulden.

Deel dit monument

Adres

Stationsplein 17, Gouda

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Praktische informatie

Bezoekers in een rolstoel kunnen gebruik maken van de ingang die zich links aan de achterzijde van het gebouw bevindt.

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerkgebouw
Bouwperiode:
1936
Huidige functie:
Kerkgebouw Gereformeerde Gemeente in Nederland
bekijk alle monumenten in
Gouda