Monument

Het grote gele huis met de poort

Za

Adres

E.A. Borgerstraat 1, Katwijk

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

“Het grote gele huis met de poort” aan de E.A. Borgerstraat 1 is omstreeks 1906 gebouwd. De architect was Hendrik Johannes Jesse (1860-1943). Opdrachtgever was de aannemer (en wethouder) Rein Ouwehand (1862-1940), die eerst in 1888 een passend huis voor zichzelf bouwde op de Burgersdijkstraat 8. 

Kennelijk gingen de zaken goed, want eind 1905 kreeg hij een bouwvergunning voor een groter pand aan het begin van de E.A. Borgerstraat, waar overigens weer een aantal kleine huizen voor moesten verdwijnen. Er is nog een kopie van de ontwerpschets aanwezig.

Dat het huis in nog ongeschonden staat is, is mede te danken aan de familie Ouwehand, die al die jaren dit huis heeft bewoond en onderhouden.

In 1996 is dit mooie pand in gebruik genomen door de familie Freke – Van der Sluis. Met behulp van de aannemer en een groot aantal handige familieleden, vrienden en buren hebben ze vele “moderniseringen”, zoals de “nieuwerwetse” steenstrips, een bar in de woonkamer en heel veel schrootjes en moderne holle deuren verwijderd.

De monumentale schouwen en fraaie paneeldeuren zijn zoveel mogelijk in oorspronkelijke stijl teruggebracht. Het dak en de dakgoot zijn volledig hersteld evenals de grote poort en de muren zijn opnieuw gevoegd. 

Gelukkig waren ook nog veel authentieke elementen bewaard gebleven, zoals de entree met de mooie rondbogen en de hal met marmeren vloeren en wanden. In de bovenrand staat het Sint Andreaskruis gegraveerd, het wapen van Katwijk. In de woonkamer met de Jugendstil plafonds zie je de gebrandschilderde glas-in-loodramen met afbeeldingen van een Bomschuit, de Oude kerk en de Meelzak. Een ontwerp van het glas-in-lood-atelier van Eduard Willem Frederik Kerling uit Den Haag, die ook de ramen in het Katwijks museum ontwierp. Deze ramen zijn tijdens de oorlog in de tuin begraven geweest en hebben zo het oorlogsgeweld overleefd. 

In de vestibule hangt de door Jesse ontworpen kapstok. In de hal hangt de grote koperen lamp die op de zolder gevonden is en boven de piano het oorspronkelijke schoorsteenstuk uit de woonkamer. 

Het voormalige kantoor van de heer Ouwehand, dat nu ook als werkkamer gebruikt wordt, heeft nog een authentieke schouw van groen geglazuurde tegels. Via de monumentale trappartij kom je in de keuken op de eerste verdieping waar de oorspronkelijke schouw en servieskast te zien zijn. Let ook eens op de antieke franse tegeltjes in de toiletten (Jesse spaarde oude tegeltjes om die later weer te gebruiken). Helemaal op zolder is de authentieke dakconstructie zichtbaar.

Deel dit monument

Adres

E.A. Borgerstraat 1, Katwijk

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Woonhuis
Architect:
Hendrik Johannes Jesse (1860-1943)
Bouwperiode:
1906
Huidige functie:
woonhuis
bekijk alle monumenten in
Katwijk