Dorpskerk

De Dorpskerk van Ouderkerk aan den IJssel is een van de oudste kerken van Zuid-Holland. De oudste delen dateren uit de 12e, mogelijk 11e eeuw. Tijdens de de Hoekse en Kabeljauwse twisten werd de kerk in 1425 verwoest. De kerk werd als kruiskerk herbouwd.
In de kerk bevindt zich o.a. 17e-eeuws meubilair met fraai houtsnijwerk en 17e-eeuws koperwerk. Andere bezienswaardigheden zijn de eeuwenoude grafzerken en het praalgraf van de graven van Nassau-Lalecq.
In het praalgraf zijn nazaten van Lodewijk van Nassau, een bastaardzoon van Prins Maurits, bijgezet. Er liggen waarschijnlijk 37 personen in de grafkelder.
Het uit 1854 daterende Kam-orgel is een van de meest originele en meest complete exemplaren van orgelbouwer Willem Hendrik Kam. Organisten van naam uit binnen- en buitenland hebben zich lovend over het orgel uitgelaten.

De toren kan o.l.v. gidsen beklommen worden. Er wordt op nummer gewerkt.

Voor informatie over de openstelling van de Dorpskerk op Open Monumentendag en allerlei andere activiteiten in de oude dorpskern van Ouderkerk in het kader van Open Monumentendag: zie:
– Ouderkerk aan den IJssel: activiteiten in en rondom de oude dorpskern

TypeReligieus erfgoed
SubtypeKerk
StatusRijksmonument
Oorspronkelijke functieKerkdiensten
Huidige functieKerkdiensten, concerten, rondleidingen
ArchitectNiet bekend
BouwperiodeBegin 12e eeuw
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
Kalverstraat 1
2935 AE Ouderkerk aan den IJssel
website

Openingstijden
zaterdag 8 sep 10.00 uur - 17.00 uur uur