Monument

Pakhuis Holstein

Za

Adres

Korendijk 56, Middelburg

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Ooit een open plek tussen twee woonhuizen waar zich een haringpakkerij bevond, vanaf 1738 een pakhuis daar neergezet door de bekende Middelburgse Commercie Compagnie en nu sinds 2001 het atelier/woonhuis van de bekende beeldend kunstenaar Toos van Holstein, in 2016 Nederlands Briljanten Kunstenaar.

In dit pakhuis ‘Holstein’, dat Toos zo mocht noemen omdat de MCC er zeer waarschijnlijk ook graan uit de Duitse streek Holstein opgeslagen heeft gehad, is de balkenstructuur het bekijken meer dan waard. Want daarin bevinden zich diverse balken uit ontmantelde oude schepen. Ooit dreven deze balken in het Balkengat achter het pand, onderdeel van de grote VOC-werf die zich daar bevond. Eigenlijk al een soort recycling en voorbeeld van duurzaamheid heel ver avant la lettre. Stel je eens voor dat deze balken over hun reizen zouden kunnen vertellen, zouden er dan bij zijn die de vaart op de Oost hebben meegemaakt?

Kenmerkend voor dit gave, fraaie pakhuis zijn het vergulde leeuwtje bovenop de nog aanwezige uitwendige hijsbalk, de breed uitgevoerde kroonlijst, de vele luiken en de zware balken zolderingen in zowel het atelier op de begane grond als de woongedeelten erboven die op deze Monumentendag ook zijn te bezoeken. Daar is dan te zien dat Toos van Holstein in 2001 bij het restaureren en renoveren van haar rijksmonument al dacht aan duurzaamheid en energiebesparing. Op een aantal plekken kon dubbelglas worden ingemeten, op andere plekken verhinderden de monumentenregels dat waardoor ze voor voorzetramen moest kiezen. En dat het dak werd geïsoleerd? Vanzelfsprekend! Dat er voor de toekomst nog meer moet gebeuren? Ook dat is vanzelfsprekend. Maar het is bekend dat rijksmonumenten in het algemeen een moeilijke categorie vormen bij het optimaal realiseren van duurzaamheid.

Ook laat Toos op deze dag natuurlijk haar kunst zien door het hele pakhuis heen in zowel het atelier op de begane grond als op de 1e en 2e etage van haar woongedeelte.

In 2019 maakte ‘Wij zijn de Stad’ in het kader van Monumentendag nog een video over het pand Korendijk 56 https://www.facebook.com/wijzijndestadmiddelburg/videos/714328552364336/

Deel dit monument

Adres

Korendijk 56, Middelburg

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Pakhuis
Bouwperiode:
1738
Huidige functie:
woonhuis en atelier
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Middelburg