Fotograaf: G.T.A. Hof
Monument

Pauluskerk Breukelen

Adres

Straatweg 35, Breukelen

Achtergrond informatie uitklap icoon

KERK van het type (pseudo-)kruiskerk, in opdracht van de Gereformeerde kerken in Nederland in 1908/9 ontworpen door architect A. Griffioen in een gemengde stijl met invloeden van het Rationalisme.

De Gereformeerde kerk van Breukelen is in 1893 ontstaan door het samengaan van twee gemeenschappen van de Gereformeerde Kerken in Nederland. Vanaf 1903 startte binnen de kerk de discussie over een nieuw kerkgebouw met pastorie en paardenstalling. De nieuwe kerk werd in 1908/9 uitgevoerd met centrale verwarming en gasverlichting. Het bankenplan en de meubels waren van de hand van J. de Jager.

In 1965 zijn de ingangspartij en de trappen naar de galerij gewijzigd. Bovendien werden podium, doopvont, banken en deuren vernieuwd. Daarnaast is het glas-in-lood vervangen. In 1978 liet de kerkeraad van de Gereformeerde kerk het kerkgebouw aan de achterzijde uitbreiden met een vergaderruimte en jeugdwerkaccomodatie naar ontwerp van Leicher B.V. Deze uitbreiding is voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. In 1998/9 is de kerk opnieuw verbouwd, waarbij onder meer het entreeportaal betrokken is.

In 2011 is het interieur van de kerk geheel vernieuwd. De groene basiskleur is aangebracht. De preekstoel, het bankenplan en balkon zijn verwijderd en heeft plaats gemaakt voor een multifunctionele ruimte met losse stoelen.

 

 

Deel dit monument

Adres

Straatweg 35, Breukelen

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Religieuze diensten
Architect:
A. Griffioen
Bouwperiode:
Begin 19de eeuw
Huidige functie:
Religieuze diensten
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Breukelen