Monument

2. Plantagekerk

Programma
De Plantagekerk is onderdeel van de Monumententour tijdens het openingsprogramma op vrijdagavond van 21:00 tot 23:00 uur.

Adres

Ter Pelkwijkstraat 15 - 17, Zwolle

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Programma vrijdagavond (aanvang 21:00, 21:45 en 22:30  uur)
Sounds like Juggling & Sofia van Veen
Componist Arthur Wagenaar en jongleur Guido van Hout creëren een geheel nieuw genre; dankzij zelfgebouwde instrumenten wordt jongleren muziek, en maken ze muziek dóór te jongleren. De Zwolse acrobate Sofia van Veen combineert in haar voorstellingen eveneens muziek, acrobatiek en zang, en samen creëren zij iets nieuws. Kom genieten van deze bijzondere samenwerking.

Algemene informatie over het monument
De Plantagekerk, het symbool van hereniging van de Zwolse Gereformeerden, volgens een eclectisch ontwerp van architect J.W. Bosboom in 1869 gebouwd op de plek waar ooit de stadsplantagerie was. Bij de afbraak van de Stratenmakerstoren en de muur kwam plaats vrij om een nieuwe kerk te bouwen. In 1884 vond er al een eerste aanvulling plaats door het maken van een orgeltribune in renaissance stijl, aangebracht volgens een ontwerp van de Zwolse architect S.J.H. Trooster. In 1894 werd het oorspronkelijke torenspitsje verwijderd en gewijzigd in de gevelbekroning, welke thans nog aanwezig is. De kerk zelf, gebouwd tegen de buitenzijde van de stadsmuur is gefundeerd op een houten paalconstructie, aan de oostzijde, omdat hier het riviertje de Kleine Aa lag. De preekstoel dateert van 1883 en is afkomstig uit de Grote Kerk van Hoorn en het orgel werd in 1845 aangeschaft en in 1876 in deze kerk geplaatst. In de oostelijke gevel van de kerk bevinden zich een drietal kapitelen in de vorm van koppen waarschijnlijk afkomstig van de in het verleden gesloopte Diezerpoort.

Levend Erfgoed

Deel dit monument

Adres

Ter Pelkwijkstraat 15 - 17, Zwolle

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Architect:
J.W. Bosboom
Bouwperiode:
1869
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zwolle