Monument

Poldermuseum Gemaal De Hooge Boezem

programma
Za
Zo
Poldermuseum en Kanocentrum Haastrecht liggen op een steenworp afstand van elkaar, beide aan het prachtige veenstroompje De Vlist. Een bezoek aan het Poldermuseum gevolgd door een kanotochtje op de Vlist staat garant voor een superdag.

Adres

Hoogstraat 31, Haastrecht

Openingstijden

za 12 sep. 13:00 - 16:00
zo 13 sep. 13:00 - 16:00
Reserveren

Praktische informatie

Vanwege het 25-jarig bestaan is entree in 2020 gratis
Reserveer bij voorkeur via de website
Zaterdag 12 en zondag 13 september van 13:00u tot 16:00u

Achtergrond informatie uitklap icoon

Welkom bij Poldermuseum Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht!

Dit gemaal is in 1873 gebouwd om te kunnen blijven wonen en werken onder zeeniveau. Een groot deel van de oorspronkelijke machinerie is hier nog in zijn volle indrukwekkende omvang te zien.

Het Gemaal heeft een verhaal. Het veenweidegebied van West-Nederland is qua waterhuishouding een omgekeerde wereld: de meeste huizen liggen er lager dan de rivieren. Dat is niet altijd zo geweest. Duizend jaar geleden lag alle land nog boven de afwaterende stromen. Hoe heeft dat gebied zo ver kunnen zinken? Welke problemen gaf dat voor de waterhuishouding? Welke vernuftige oplossingen hebben de mensen door de eeuwen bedacht om het water de baas te blijven? En wat is er nodig om in de toekomst de voeten droog te houden?

Waarom is de Krimpenerwaard een lappendeken van weilanden met ontelbare slootjes? Hoe komt het dat sommige polders zo veel dieper liggen dan andere? Hoe zag dit gebied er 1000 jaar geleden uit? Waarom heb je in de Krimpenerwaard alleen grasland en geen aardappelteelt? Na een bezoek aan het Gemaal in Haastrecht weet je alles over het ontstaan van de polders, wat de bedreigingen zijn en wat er allemaal voor nodig is om in dit laaggelegen gebied te kunnen blijven wonen en werken.

In 1000 jaar 4 meter lager
Vrijwel alles wat je in de Krimpenerwaard ziet, is te herleiden tot een proces dat “bodemdaling” wordt genoemd. Het “museum” laat met maquettes, interessante korte filmpjes, een kinderspeurtocht, kaarten en grote peilschalen zien hoe bodemdaling dit gebied heeft gevormd en in zijn greep houdt.
Een deel van de expo gaat over veiligheid. Hoe die wordt bedreigd door het stijgen van het zeeniveau, hogere piekafvoeren van de rivieren en polders die steeds lager komen liggen. En wat de waterschappen allemaal doen om te voorkomen dat het gebied onder water loopt. Hier worden ook vragen beantwoord als waar in onze regio de dijken zijn of worden versterkt, hoe dat gebeurt en waarom dat nodig is.
Sterke publiekstrekker is de topografische vloerkaart van de wijde omgeving met daarop alle gegraven slootjes, plassen, rivieren en grote en kleinere plaatsen. De deskundige vrijwilligers maken je graag polderwijs, bij een rondleiding of bij een individueel bezoek.
Maquettes, films, kaarten en originele machines in Gemaal De Hooge Boezem geven op aanschouwelijke wijze een antwoord op al die vragen.

 

Leermonument

Het Gemaal in Haastrecht ligt aan meerdere fiets-, wandel- en vaarknooppunten. Dit jaar viert het Gemaal haar zilveren jubileum. En wie jarig is trakteert, dus entree is dit jaar gratis! Deskundige vrijwilligers maken u graag polderwijs, bij een rondleiding of een individueel bezoek. Op zaterdag 12 en zondag 13 september kunt u hiervoor terecht tussen 13:00u en 16:00u.

Deel dit monument

Adres

Hoogstraat 31, Haastrecht

Openingstijden

za 12 sep. 13:00 - 16:00
zo 13 sep. 13:00 - 16:00
Reserveren

Praktische informatie

Vanwege het 25-jarig bestaan is entree in 2020 gratis
Reserveer bij voorkeur via de website
Zaterdag 12 en zondag 13 september van 13:00u tot 16:00u

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Gemaal
Bouwperiode:
1873
Huidige functie:
Bezoekerscentrum, poldermuseum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Haastrecht
Instagram
Hashtag #Krimpenerwaard