Monument

Politieacademie

Kijk voor details en laatste informatie van het OMD programma in Apeldoorn op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Adres

Arnhemseweg 348, Apeldoorn

Achtergrond informatie uitklap icoon

De politieacademie is gevestigd in het voormalige aartsbisschoppelijke kleinseminarie, de vooropleiding voor jongens tot priester. Door een teruglopend leerlingenaantal sloot het complex zijn deuren in 1973. Sinds 1975 leidt de politieacademie politiemensen op; er zijn opleidingen in het basispolitieonderwijs en vakspecialistische opleidingen en er worden seminars gehouden. Ook is er een internationale onderzoeksafdeling. Op het terrein van circa 1,5 km2 bevindt zich bovendien een sporthal en een oefenpand voor training in aanhoudingen, optreden in groepen en hulpverlening. Sinds 2004 is de Politieacademie de concernlocatie: een samenvoeging van een groot aantal centra van politieonderwijs in Nederland.
Het gebouw is een rijksmonument uit 1935 en ontworpen door architect Jan van Hardeveld. In 1942 namen de Duitsers het in gebruik als kazerne en rijschool. Het seminarie bleef tot oktober 1944 in handen van de Duitse bezetter en werd net op tijd teruggegeven: na het bombardement op het station van Apeldoorn diende het als noodhospitaal. De oorspronkelijke bewoners, de jongemannen die de vooropleiding tot priester volgden, keerden in 1946 weer terug naar het kleinseminarie.
Tussen 2002 en 2010 is het gebouw volledig gerenoveerd onder leiding van projectarchitect Leon Thier. Uitgangspunt was het herstel van het oorspronkelijke ontwerp, de verwijdering van de lelijke tussentijdse verbouwingen en het behoud van de parkachtige omgeving rond het gebouw. De oorspronkelijke kleuren en materialen zijn teruggebracht; door de nieuwbouw een slagje donkerder te kleuren lijkt de oudbouw in het licht gezet. De voormalige binnenhof kreeg een overkapping met een verbluffend mooie glazen koepel die een indrukwekkend atrium creëert als centrale plek voor leren en ontmoeten. De kapel met zijn prachtige glas-in-loodramen werd met behoud van historische elementen bedrijfsrestaurant. Door gebruik van slimme technieken, waaronder warmte- en koudeopslag in de bodem en handhaving van het monumentale glas met achterzetramen, kon een energiezuinig en comfortabel gebouw ontstaan zonder karakterverlies en aantasting van het monument.

Deel dit monument

Adres

Arnhemseweg 348, Apeldoorn

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Klein Seminarie
Huidige functie:
Politieacademie
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Apeldoorn