Monument

Ford Garage Pompen & Verlouw – Cor Unum

Za

Adres

Vughterstraat 270, 's-Hertogenbosch

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:30

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Pompen & Verlouw is een gebouwencomplex tussen de Vughterstraat en de Parklaan. Het is een voormalige garage die zijn naam ontleent aan de vroegere directeuren van de autogarage die – aan de kant van de Parklaan – boven de garage woonden. Gemeente ‘s-Hertogenbosch is eigenaar van het grootste deel van het gebouwencomplex. Het complex bestaat uit twee hallen: een hal uit de jaren ’30 en een hal uit de jaren ’50. De jaren ’30-hal is een rijksmonument. Beide hallen hebben aan de kant van de Vughterstraat winkelruimte. De gemeente vond het van belang dat het gebouw toegankelijk blijft.

Na een inschrijving van initiatieven voor een nieuwe functie van dit monumentale pand koos de Gemeente ’s-Hertogenbosch in 2016 eenduidig voor het plan van Stichting Cor Unum om hier een bruisende ontmoetingsplek te maken voor ‘makers en hun publiek’. Binnen het pand werden naast Cor Unum ook Mr. Design, DRT Gietvloeren en restaurant De Garage ondergebracht. De opdracht die Cor Unum van de gemeente kreeg voor de ontwikkeling van dit pand hebben wij ook steeds opgevat als een groter belang dan dat van ons zelf. Onze propositie was immers steeds gericht op het geven van impulsen aan bezoekersstromen, zowel in de Vughterstraat richting binnenstad als – via de Paleisbrug – in de richting van het Paleiskwartier.

Onder de noemer Pompen & Verlouw NOW heeft het pand een nadrukkelijke functie voor stedelijke ontwikkeling van de historische binnenstad en het Paleiskwartier als het nieuwste stadsdeel van ‘s-Hertogenbosch. In P&V NOW ontmoeten makers en kopers elkaar, is zowel ambachtelijke productie als eigentijds design zichtbaar en weten kunstenaars, ontwerpers, studenten en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt elkaar te vinden. Het is een mooie plek waar evenementen plaatsvinden en waar makers hun kunnen niet alleen aan het publiek tonen maar hen ook uitnodigen om zelf met keramiek aan de slag te gaan. Restaurant De Garage en de designmeubels van Mr. Design zijn daarbij zeer aanvullend als het gaat om inspiratie, ideeën en alle andere rollen op het gebied van design.

 

 

Levend Erfgoed

Het monument wordt nog dagelijks gebruikt, zowel als winkel en als keramiekatelier/werkplaats.

Deel dit monument

Adres

Vughterstraat 270, 's-Hertogenbosch

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:30

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Garagewerkplaats
Huidige functie:
Atelier, restaurant
bekijk alle monumenten in
's-Hertogenbosch