Monument

R.K. Kerk H. Andreas

Thema
Za
1 activiteit
200 jaar geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid hadden ook hun weerslag op het ontstaan van deze katolieke parochie

Adres

Dorpsstraat 31, ZORGVLIED

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00

In 1893 ontstond in de ontginningen tegen de Friese grens de parochie Wateren-Zorgvlied. Dit is vooral het werk geweest van Lodewijk Guillaume Verwer, ontginner en industrieel, die op zijn landgoed in villa Castera Vetera – door hem in 1880 omgedoopt in Huize de Zorgvliedt – een huiskapel voor de katholieke bevolking inrichtte en er missen liet verzorgen door de huiskapelaan. Daarvoor had paus Leo XIII in 1880 toestemming verleend. Op hoge feestdagen moest men echter naar de kerk van Steenwijk, waartoe Zorgvlied behoorde. In 1885 werd met de familie Verwer als grote weldoener een deel van de bijgebouwen verbouwd tot een klein kerkje van 5.5 x 9.6 m. De huidige, neogotische eenbeukige Andreaskerk werd in 1923 gebouwd, waarschijnlijk naar een ontwerp van J.W. Bijl uit Amsterdam. In 1933 werd men gedwongen te uniëren met de parochie Veenhuizen. In 1936 namen de Franciscanen Veenhuizen over, en daarmee ook Zorgvlied. In de jaren ’60 werd het interieur van de kerk gemoderniseerd en versoberd. Afbeeldingen van de stichter en zijn echtgenote zijn nog te vinden in de ‘medaillons’ in de glas-in-loodramen.

Een bezoek aan deze fraaie kerk is goed te combineren met een bezoek aan de houten kapel aan de Dorpsstraat 5, die eveneens ikv Open Monumentendag geopend is.

Wist je dat?

Opmerkelijk is het veelvuldig voorkomen in Zorgvlied van de Noord-Brabantse familienaam Van Opzeeland.

Deel dit monument

Adres

Dorpsstraat 31, ZORGVLIED

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
ZORGVLIED
Instagram
Hashtag #