Monument

Rijksmonument VB (Philips Boschdijk)

Programma
Zo
1 activiteit
Het gebouw is helaas NIET toegankelijk voor mensen in rolstoel!

Adres

Boschdijk 525, Eindhoven

In het kort

  • rijksmonument
  • eenmalige openstelling

Openingstijden

zo 10 sep. 11:00 - 17:00
Reserveren...

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Vredeoord, complex V in Philips jargon, ligt aan de Boschdijk. Hier bouwde Philips begin jaren zestig een aantal kantoren, met als meest markante landmark VB. Dit kantoor was jarenlang de hoofdzetel van Philips Nederland. De kantoortoren werd in 1963-64 gebouwd, en is sinds kort aangemerkt als rijksmonument.

De 68 meter hoge kantoortoren, tot 1995 het hoogste gebouw van Eindhoven, heeft een langgerekte plattegrond van 7 bij 30 meter. Het ontwerp is van architectenbureau Roosenburg, Verhave, Luyt, De Iongh. Het kantoor was bij de oplevering uitgerust met de meest moderne voorzieningen zoals: buizenpost, volautomatische luchtverwarming, een volledig verrijdbare glazenwasinstallatie en een parkeerplaats voor zo’n 300 voertuigen. Bij invallende duisternis veranderde het gebouw jarenlang in een ‘muur van licht’ door de toepassing van de vele Philips tl-buizen.

VB bestaat uit twee architectonische volumes. De meer algemene functies, zoals een groot bedrijfsrestaurant en de luxe entreezone, bevonden zich in het lage bouwvolume. De meer besloten kantoorfuncties waren ondergebracht in de hoogbouw. De constructie van deze hoogbouw is bijzonder. De vloeren worden niet gedragen door kolommen, maar zijn bevestigd aan stalen hangstijlen. Hierdoor zijn de verdiepingsvloeren open en vrij indeelbaar.

De Raad van Bestuur besloot al in 1962 dat het gebouw moest worden verfraaid met beeldende kunst en stelde daarvoor een genereus bedrag van 50.000 gulden voor beschikbaar. Er werden werken van kunstenaars als Lex Horn, Wally Elenbaas en Daan Wildschut aangekocht. Bij de opening in december 1964 noemde L. de Kok, destijds directeur van Philips Nederland, het kantoor het ‘mooiste gebouw van Eindhoven’. Hij beschouwde het als een ‘show-piece’ voor binnenlandse en buitenlandse relaties vanwege alle toegepaste Philipstechniek en -producten. Helaas is vrijwel alle kunst verdwenen, en ook de laagbouw is drastisch aangepast en verkleind. Dit lage gebouwdeel is dan ook geen rijksmonument.

In 2011 kondigde Philips aan Vredeoord te zullen verlaten. Woningcorporatie Trudo kocht het terrein. Enkele kantoortorens werden gesloopt en met de herontwikkeling zette corporatie in op een kindvriendelijke, groene, duurzame en sociale wijk. Kantoor VB is gekocht door Ten Brinke. In samenwerking met o.m. de gemeente en de TU/e is het kantoorgebouw in de zomer van 2023 verbouwd. Er zijn nu ongeveer 450 tijdelijke studentenwoningen gerealiseerd.

Wist je dat?

Het kantoor was bij de oplevering uitgerust met de meest moderne voorzieningen zoals: buizenpost, volautomatische luchtverwarming, een volledig verrijdbare glazenwasinstallatie en een parkeerplaats voor zo’n 300 voertuigen. Bij invallende duisternis veranderde het gebouw jarenlang in een ‘muur van licht’ door de toepassing van de vele Philips tl-buizen.

Deel dit monument

Adres

Boschdijk 525, Eindhoven

In het kort

  • rijksmonument
  • eenmalige openstelling

Openingstijden

zo 10 sep. 11:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrondinformatie

Type monument:
Kantoorgebouw
Oorspronkelijke functie:
Kantoor
Architect:
architectenbureau Roosenburg, Verhave, Luyt, De Iongh
Bouwperiode:
1963-1964
Huidige functie:
wonen

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Eindhoven