Monument

DE LUCHTWACHTTOREN VAN KOEWACHT

Programma
Za

Adres

Emmabaan 12a, Koewacht

Openingstijden

za 9 sep. 13:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De luchtwachttoren van Koewacht (3T1)

Verscholen achter het groen tussen de Emmabaan en de Henry Dunantlaan in Koewacht staat een bijna 20 meter hoge toren. Het is een bijzondere constructie: betonnen raatbouwelementen met gegalvaniseerde bouten aan elkaar gemonteerd. Via vijftien trappen is de observatieruimte op 19,62 meter te bereiken. Het is een overblijfsel uit de Koude Oorlog.

Toen na de Tweede Wereldoorlog de Westerse landen (NAVO) en het Warschaupact tegenover elkaar stonden, was de radar nog niet zo goed ontwikkeld datlaagvliegende vliegtuigen tijdig onderkend werden.

 Militair erfgoed

In Nederland werden 276 luchtwachtposten opgericht waarvan 140 op een speciaal geconstrueerde luchtwachttoren. In 1953 werd ook in Koewacht een luchtwachttoren gebouwd. In 1964 was de toren niet meer nodig als luchtwachtpost en ging vanaf dat moment dienstdoen voor de Bescherming Burgerbevolking (B.B.) tot 1980. Inmiddels is de toren al ruim 40 jaar buiten gebruik; het is militair erfgoeduit de Koude Oorlog. De Stichting Vrienden van de Luchtwachttoren Koewacht (3T1) zet zich in voor het behoud van dit erfgoed.

Tijdens Open Monumentendag (9 september) is de toren te bezichtigen tussen 13.00 en 16.00 uur. De toren kan niet worden beklommen.

Levend Erfgoed

Deel dit monument

Adres

Emmabaan 12a, Koewacht

Openingstijden

za 9 sep. 13:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Architect:
Wolter te Riele
Bouwperiode:
1922
Huidige functie:
Kerk
bekijk alle monumenten in
Koewacht