Monument

RK Kerk H. Anthonius Abt

Mooie kerk aan het Oude lint in Vriezenveen

Adres

Oosteinde 17, Vriezenveen

Achtergrond informatie uitklap icoon

De parochiegemeenschap van de H. Anthonius Abt is gesticht in 1797. Het eerste kerkgebouw is verloren gegaan bij de grote brand van Vriezenveen in 1905 , net als de woonhuizen in de directe omgeving. Op de fundamenten van het oude gebouw werd in 1906 de huidige kerk gebouwd en gewijd. De kerk is een hallenkerk, met een langgerekte vorm (het schip), maar zonder zijvleugels. Het gebouw is van binnen niet groot, maar heel geschikt voor rust en intiem samenkomen. Er is een mooie doopkapel met een fraaie doopvont en een heel oud doopboek. De kapel kan tevens als rouwkapel worden ingericht.
Ook allerlei andere voorwerpen in de kerk zijn vermeldenswaard: de beelden, de paaskaars, het altaar en vooral de schilderijen van voor en na de grote brand in Vriezenveen. En niet te vergeten de oude kruiswegstaties met de, in Oudhollands geschreven, tekst. Voorin de kerk is ook een doopvont met een fraai ontworpen glasdeksel.

De, achter de kerk gelegen, begraafplaats heeft twee urnen-muren, een gedenksteen voor de geruimde graven en één voor de ongedoopte kinderen, die vroeger “onder de heg” werden begraven.
Ook kunt u kijken bij de Maria Lourdes grot naast de kerk.
In de maanden mei en oktober branden er veel kaarsen in de kerk bij Maria.

Wist je dat?

Deze kerk de enigste katholieke kerk in Vriezenveen is.

Deel dit monument

Adres

Oosteinde 17, Vriezenveen

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
kerk
Bouwperiode:
1906
Huidige functie:
RK Kerk H. Antonius Abt
bekijk alle monumenten in
Vriezenveen
Instagram
Hashtag #